Viden
 

Lama

UDBREDELSE · FACTS · LEVEVIS

Lama, tam
Latinsk navn: Lama glamaLeontopithecus chrysomelas

Udbredelse
Lamaen er udbredt på stepperne i Sydamerika.

Facts
Lama er fællesnavn for pukkelløse arter af kamelfamilien.
Den måler 1,2 meter til skulderen, og vejer 130-140 kg.
Farven varierer fra hvid til sort med mange kombinationer.
Det var inkaerne der for flere tusinde år siden tæmmede lamaen. I dag bruges de stadig som trækdyr, eller til at bære tunge byrder på op til 60-70 kg. På marcher går dyrene i én række ligesom kameler.
Den kan gå næsten lodret op af bjergskråninger. Fødderne er læderagtige under neden, så den kan stå godt fast. Man kan både bruge kød og uld fra lamaerne. Lamakød smager som en blanding af kylling og kalvekød. Man bruger også lamaer som vogtedyr. Hvis man har en fårefolk, kan man bruge lamaen til at skræmme f.eks. ræve væk, når de er på jagt efter lammene.
Uldproduktionen er uden betydning rent økonomisk, og har kun interesse for indianerne, men læderet værdsættes højt på grund af sin holdbarhed. Gødningen bruges som brændsel.
Der findes fire typer lamaer:
Lamaen, der holdes som husdyr flere steder i Danmark.
Guanacoen, der er en vild lama, som lever i bjergene. Guanacoen ligner den tamme lama.
Vikunjaen, der også lever vildt. Vikunjaen ser meget anderledes ud end guanacoen og den tamme lama. Vikunjaen er mere slank og mindre, og har en meget fin uld.
Alpacaen har en utrolig blød og meget land uld. Alpacaen er ikke særlig stor. Man holder hovedsageligt alpacaer for uldens skyld.
Lamaer spytter. Som regel spytter lamaer kun på hinanden. Men hvis en lama føler sig provokeret, kan den godt finde på at spytte på én. Man kan se på en lama, at den er utilfreds og  overvejer at spytte, når den drejer hovedet til side og lægger ørerne helt tilbage. Når ørerne er fremme, er der ingen fare på færde.

Levevis
Lamaens parringstid går fra december til april. Efter en drægtighedsperiode på ca. 11 mdr. fødes 1 kalv på ca. 10-14 kg. Kalven dier i fire måneder og kan derefter klare sig selv.
Lamaer er kønsmodne efter 2-3 år. Levealder 15-20 år.
De laver af græs.

  • Klasse: Mammalia (Pattedyr)

  • Orden: Artiodactyla

  • Familie: Camelidae (Kameler)Tilbage til oversigten