Krondyr

UDBREDELSE · FACTS · LEVEVIS

Krondyr
Latinsk navn: Cervus elaphus

Udbredelse
Krondyr er udbredt i Nordafrika, Europa, Asien og Nordamerika. Er desuden indført på New Zealand. I Danmark lever den vildt i de større skove.

Facts
Krondyr er en stor hjorteart, snuden sort, øjnene store og brune, ørerne ret lange og spidse. Halen er stumpet. Pelsen er rødbrun og glat om sommeren, om vinteren længere og grovere gråbrun til mørkebrun. Kalvene er lysebrune med hvide pletter, som forsvinder med alderen.
Hannen får hvert år et gevir med flere og flere takker.
Krondyret vejer 90-150 kg. Hannen er større end hunnen. Højden er mellem 90-150 cm, og den måler 160-250 cm.

Levevis
Krondyr er mest aktivt i de tidlige morgentimer, sent om eftermiddagen og om aftenen. Meget udholdende i løb og trav, springer og svømmer godt. Om dagen hviler den sig i underskov eller mellem siv og i kornmarker. Lever i flokke.
Drægtighedstid 33-34 uger. I maj-juni fødes 1-2 behårede kalve, der straks kan bevæge sig. Dier i 9 mdr., men bliver i nærheden af moderen op til 3 år. Levetid 12-15 år.
Krondyr lever af græs, urter, svampe, bær, grene fra træer og buske.

  • Klasse: Mammalia (Pattedyr)

  • Orden: Artiodactyla

  • Familie: Cervidae (Hjorte)



Tilbage til oversigten