Viden
 

Krebs

UDBREDELSE · FACTS · LEVEVIS

Krebs
Latinsk navn: Astacus astacus

Udbredelse
Krebse forekommer over det meste af Europa, Danmark, Sverige og Finland.

Facts
Krebsen har fem par ganglemmer, hvoraf de forreste par er udviklet med stærke klosakse. Kroppen er aflang, halen er stor og forsynet med en vifte. Den har en blålig eller brunlig farve, som består af rødt og blåt pigment. Pudsigt nok er det kun det blå pigment der nedbrydes ved kogning.
Krebshunnen kan blive op til 12 cm lang og med en vægt på 85 g. Hannen bliver op til 16 cm lang og kan veje 150 g. Krebs kan blive 20 år.
Krebs er en særdeles lækker spise. Efter manges mening smager krebs endnu bedre end hummer.

Levevis
Krebsen lever i vandløb og vandhuller på lavt vand, hvor vandet er godt iltet og rent, og hvor det naturlige kalkindhold er stort. Krebs tåler ikke for høje temperaturer og søger derfor skygge midt på dagen. Især om vinteren graver krebsen sig ind i vandløbenes bredder.
Krebsen er kønsmoden i 2 til 3 års alderen. Parringen, der foregår om efteråret, er ret voldsom, for hunnen tvinges om på ryggen, hvorefter hannen afsætter sæden nær æggelederen. Efter parringen lægger hunnen æggene 4-5 uger senere.
I de første leveår skifter den skal 7-8 gange, derefter 1 eller 2 gange årligt.
Krebsens kost varierer – lige fra snegle og insekter til planter. Krebsen er byttedyr for bl.a. ålen og ferskvandskvabben.

  • Klasse: Crustacea (Krebsdyr)

  • Orden: Decapoda (Tibenede krebsdyr)

  • Familie: AstacidaeTilbage til oversigten