Koala

UDBREDELSE · FACTS · LEVEVIS

Koala
Latinsk navn: Phascolarctos cinereus

Udbredelse
Koalaen lever i Australiens østlige kystområde til kontinentets sydøstlige hjørne. Den har levet i vest- og sydaustralske stater, hvor den nu er uddød. Dog har man i Sydaustralien med held fået den indført igen.
Koalaen lever i træer.

Facts
Koalaen, der umiddelbart af udseende ligner en bjørn, vejer i gennemsnit ca. 9 kg. Den har en kort hale. På kindtænderne har den halvmåne formede forhøjninger. Kindposerne er rudimentære, dvs. uudviklet. Koalaens 2 første tæer på forfødderne kan modstilles de 3 andre tæer. Den har et par pattevorter.

Levevis
Koalaen æder kun eukalyptusblade. Man mente engang, at den kun åd fra en enkelt art, men har dog senere fundet ud af, at den æder fra mange forskellige arter af denne slægt. Den spiser også blade fra andre træer.
Koala er et australsk ord for "intet vand", hvilket betyder at den umiddelbart ikke drikker vand. Dog har den ikke noget imod vand og er en glimrende svømmer. Efter en svømmetur slikker den sin pels og drikker vandet. Desuden drikker den vand fra vandpytter.
Yngletiden er fra september til slutningen af januar. Den er drægtig i ca. 35 dage. Koalaen føder kun en unge, som uden moderens hjælp begiver sig fra fødselsvejens ydre åbning til pungen. Den vejer 0,3 g. ved fødslen. Efter ca. 4 mdr. vejer den 450 g. Koala ungen forlader først sin mors pung, når den har fået lidt pels. Det sker ved 4-5 mdr. alderen. Dog vender den tilbage af og til indtil den er 6 mdr. gammel. Når ungen er for stor, bærer moderen den på ryggen, men den vender tilbage i en længere periode og dier ved pattevorten, der sidder ved pungens åbning.
Koalaens vækstperiode varer ca. 4 år. De er kønsmodne, når de er 3-4 år gamle. En koala bliver ca. 20 år.

  • Klasse: Mammalia

  • Orden: Marsupialia

  • Familie: Phascolarctidae



Tilbage til oversigten