Viden
 

Kaniner

 

Pasning

Kaninens bur
Kaniner findes både i små og store størrelser, i mange forskellige farver og pelslængder. Nogle har hængeører og andre har opretstående ører. Alle kaniner, ligegyldigt om de er store eller små, har behov for motion og kærlighed. Man kan holde kaniner både indendørs og udendørs. Kaninburet skal være rimelig stort. Har man en dværgkanin skal buret mindst være 80 cm langt, 65 cm bredt og 50 cm højt. Har man en kanin af en stor race, skal buret mindst være 120 cm langt, 80 cm bredt og 65 cm højt. Hvis man køber en kaninunge, skal man vide, hvor stor den bliver som voksen, så man ikke køber et bur, der er for småt. Bunden skal være af plast og overdelen skal være et metalgitter. Et indendørs bur i træ er en dårlig løsning, da træet suger væske, og er svært at rengøre. Kaninen skal have en drikkeflaske, så der altid er frisk vand, en madskål i stentøj, så den ikke vælter, eller én, der kan hænges op i buret, en hule, eventuelt en høhæk, strøelse til buret, halm og hø. Benyt aldrig aviser til at lægge i bunden af buret. Brug heller aldrig savsmuld, da det støver og kan forårsage luftvejsproblemer. Brug i stedet spåner, halm og hø. Kaninen sætter pris på, at der er så meget hø, at den kan gemme sig i det. Det indendørs bur placeres bedst, hvis det står på et bord i et hjørne. Buret skal ikke stå i direkte sol, men gerne et lyst sted, der er frit for træk. Sørg for, at kaninburet ikke står i et rum, hvor der bliver røget. Det bryder kaniner sig nemlig ikke om. Når buret skal gøres rent, så brug varmt vand og en lille smule biologisk nedbrydeligt opvaskemiddel. Et indendørs bur skal gøres rent flere gange om ugen. Et udendørs bur skal gøres rent en gang om ugen. Begge steder skal toilettet renses dagligt. Danmarks Kaninavlerforening har lavet en vejledning i, hvordan man selv bygger et udendørs bur. Et udendørs bur kan f.eks. være 150 cm langt, 100 cm bredt og 80 cm højt - og der skal have låg på, så ræve og andre dyr ikke kan komme til kaninen. Buret skal være udstyret med en lille hule/hus, kaninen kan krybe i læ i. Vær opmærksom på stærk sol, regn og vind og at kaninen ikke får træk. Kaniner kan godt lide at bo udenfor. Ofte er det også muligt at give dem mere plads udendørs end indendørs. Vær opmærksom på, at kaniner kan få hedeslag, hvis temperaturen bliver over 25 grader.

Se det store udvalg af gnaver tilbehør og udstyr


Pleje
Kaninen gør sig ren ved at slikke sig. Men kaninen skal dog have lidt hjælp. Den skal børstes, fordi den fælder og for at holde pelsen i orden. Man skal jævnligt checke ørerne for mider, og man skal holde øje med, at tænderne ikke bliver for lange. Bliver kløerne for lange, skal de klippes. Brug en 3-i-1'er, og klip kun lige spidsen af. Klip ikke i blodårene. Kaniner skraber i underlaget, hvad der godt kan slide på burets bund. Det kan derfor være en god idé at lægge en eternitplade i bunden, så kløerne bliver slebet på denne måde, og bunden ikke bliver ødelagt. (Brug kun nye eternitplader uden asbest.) Kaninen bruger sine knurhår, når den bevæger sig rundt i mørket. Så lad være med at klippe knurhårene. Det går jo ikke, at kaninen ikke kan finde rundt i mørket. Man skal være meget opmærksom på kaninens tænder. Tænderne vokser nemlig hele tiden, og man skal jævnligt checke, at de ikke er blevet for lange eller vokser forkert. Hvis man opdager, at tænderne ikke vokser normalt, skal man hurtigt søge dyrlæge. Tænderne skal slibes på naturlig vis, så kaninen skal have gulerødder, frugtgrene, bøgegrene og birkegrene at gnave i.

Selskab
Kaninen er et flokdyr, og selvom den bliver holdt som kæledyr, sætter den stor pris på andre kaniners selskab. Det er derfor bedst at have et par kaniner sammen. Kaniner har en rangorden indbyrdes, og holder man flere kaniner sammen, skal de helst kende hinanden fra unger, for at undgå for store slåskampe. F.eks. kan man have to hunkaninunger på samme alder eller fra samme kuld. Hankaniner strinter meget rundt omkring for at afmærke territoriet. Det er som regel nødvendigt at kastrere hannerne, hvis man har flere hanner gående sammen. Den bedste alder at kastrere hankaninen i er 4-6 måneders alderen. Holder man en ikke kasteret han og en hun i samme bur, får man meget hurtigt en masse unger.

Sundhedstegn
En sund kanin har klare øjne, den er ren omkring snuden, ørerne og enden. Pelsen skal være blank, tyk og sund at se på, og den skal have et godt tandsæt. Kaninen må ikke have diarré eller nyse, og den skal bevæge sig sundt. Kaninen skal være i god stand, men må ikke være fed. Det er utrolig vigtigt at sætte sig grundigt ind i kaninens pasning og pleje. Det er altid en god idé at kontakte Danmarks Kaninavlerforening, der kan være behjælpelig med de spørgsmål, der dukker op. Hvis man vælger at avle på sin kanin, skal man være opmærksom på, at den ikke er bærer af arvelige sygdomme eller andre defekter. Dette kan f.eks. være tandproblemer. Sådanne sygdomme eller defekter bliver nemlig nedarvet til ungerne.

     

Fodring

Søge efter føde
Kaninen er vegetar. Det er en god idé at lægge grøntfoderet rundt omkring, så kaninen selv skal lede efter maden. Det kan jo blive lidt kedeligt, hvis det hele altid bliver serveret. Kaninen har godt af at bruge noget energi - også på at lede efter føden.

Tørfoder og grøntfoder
Kaninen skal både have kaninpiller og grøntfoder. De vitaminer og mineraler, kaninen har brug for, er indeholdt i kaninpillerne. Man skal altid huske på, at når man skifter foder, skal det ske gradvist. Det kan nemlig være livsfarligt for kaninen, hvis den får lov til ubegrænset at spise en ny slags foder. Grøntfoder kan f.eks. være kløver, lucerne og mælkebøtter om sommeren, og roer, kål, rødbeder og gulerødder om vinteren. Frugt som æbler og pærer kan kaniner også godt lide. Man må aldrig fodre med slået plænegræs. Men brød, ris og kartoffelskræller, kan man sagtens fodre kaninen med. Kaninen skal altid have adgang til hø, så maven har noget at arbejde med. Hø holder kaninens fordøjelse i orden.
Husk altid, at grøntfoder helst skal være økologisk. Og hvis man selv plukker græs, frugtgrene m.m., så sørg for, at det ikke bliver plukket i nærheden af stærkt trafikerede veje, og at det ikke er sprøjtet. Og husk at vaske det. Hos et lille dyr som kaninen vil ophobningen af giftstoffer blive meget stor. Giv aldrig foder direkte fra køleskabet.
Kaninen skal have mad morgen og aften. Mange foretrækker at give kaninen kaninpiller om morgenen, og grøntfoder om aftenen. Gør man det, har kaninen noget at lave om natten, når den er aktiv. Fjern altid gamle foderrester inden der fodres på ny. Kaninen skal fodres dagligt. Der skal altid være adgang til frisk vand.

Tænderne vokser
Kaninens tænder vokser hele tiden. Derfor er det vigtigt, at den kan gnave i noget, der sliber tænderne. Gulerødder, frugtgrene, bøgegrene og birkegrene er gode.
     

Facts

Latinsk navn: Cuniculus.
Kønsmodenhed: 3-4 måneders alderen.
Drægtighedsperiode: 30-31 dage.
Antal kuld pr. år: 2-3 kuld små racer. 3-4 kuld store racer. (Det er dog ikke at foretrække at kaninen får så mange kuld, da det er fysisk krævende for hunnen.)
Antal unger pr. kuld: 5-8 unger (store racer), 4 unger (dværgracer).
Unger ved fødsel: Nøgne og blinde.
Ungerne skal være minimum 7 uger gamle, før de forlader moderen.
Den ideelle alder for anskaffelse af en kanin er 8 uger.
Gennemsnitlig levealder: 5-7 år - kan dog blive op til 10 år.
Gennemsnitlig vægt: Små racer kan veje fra 800 g, og store racer kan veje op til 10 kg.
Gennemsnitlig længde: Små racer kan være 20 cm lange. Store racer kan være 50 cm lange.
Racer: 52 forskellige racer.
Farver: 342 farvevarianter.
Pelslængder: Kaninen findes både korthåret og langhåret (afvigende hårstruktur).
Kaninen er aktiv i tusmørke og om natten.
Kaninen tilhører hareordenen.
Mærkning: Kaniner bliver øremærket i venstre øre.
Stambøger: Ja.


Se det store udvalg af gnaver tilbehør og udstyr


Tilbage til oversigten