Jærv

UDBREDELSE · FACTS · LEVEVIS

Jærv
Latinsk navn: Gulo gulo

Udbredelse
Jærven lever i det nordlige Skandinavien, nordlige og tempererede Sovjet og Asien samt i Nordamerika.

Facts
Jærven er lidt klodset af bygning, den har en sort snude og små øjne og ører.
Pelsen er lang og tæt, over- og underside er mørkebrun, lysere pande og hvide kanter omkring ørerne. Langs siderne løber en guldbrun stribe.
Jærven måler 70-85 cm og vejer 15-25 kg, halen er 12-15 cm lang.

Levevis
Jærven liver i nåleskov, moser og sumpe. Den er aktiv dag og nat, bevæger sig i trav eller galop og klatrer udmærket.
Jærven har bo i jord- og klippehuler eller i hule træer.
Den er kønsmoden efter 2½ år, parringstiden er marts-maj. Efter en drægtighedsperiode på 11 mdr. fødes 2-3 blinde og næsten nøgne unger. Ungerne får øjne efter 1 måned. Dietid 2½ måned. Efter 10-12 måneder klarer de sig selv . Levetid 15-18 år.
Jærven lever af små pattedyr, krybdyr, æg, bær og ådsler.

  • Klasse: Mammalia (Pattedyr)

  • Orden: Carnivora (Rovdyr)

  • Familie: Mustelidae (Mårfamilie)



Tilbage til oversigten