Viden
 

Ildsalamander

UDBREDELSE · FACTS · LEVEVIS

Ildsalamander
Latinsk navn: Salamandra salamandra

Udbredelse
Findes i hele Europa, dog ikke Danmark, Skandinavien og Storbritannien. Endvidere i Nordafrika, Lilleasien og Syrien. Lever i mos, mellem sten i nærheden af bække og i musehuller. I bjergene til over 1200 meter. Ses sjældent i lavland.

Facts
Ildsalamanderen er 15-30 cm. lang. Den er sort og blank. På oversiden har den store gule eller orangefarvede pletter. Den har store kirtler på hver side af baghovedet. 4/5 tæer.

Levevis
Om dagen gemmer ildsalamanderen sig under mos, sten etc. Udpræget natdyr der kommer frem, når det bliver mørkt, for at søge føde. Dens føde består af edderkopper, snegle, orme og insekter. Den udskiller et meget giftigt kirtelsekret. Har man rørt ved det, må man ikke gnide sig i øjnene, da det vil give betændelse. I april til maj afsætter hunnen i kildebække op til 70 udviklede larver. De har en længde af ca. 3 cm og er forsynet med gæller og ben. Efter 3 - 4 mdr. er de forvandlede til landformen og forlader vandet. De er kønsmodne efter ca. 4 år. Dens levetid er fra 20 - 40 år. Ildsalamanderen er totalfredet i Mellemeuropa.

  • Klasse: Amphibia (Padder)

  • Orden: Urodela (Halepadder)

  • Familie: SalamandridaeTilbage til oversigten