Viden
 

Ildere

PASNING OG PLEJE · FODRING · FACTS

 

Pasning

Ilderens bur
Man holder ildere i et meget stort bur. Men det er meget vigtigt, at ilderen også kommer ud af buret mindst 2-3 timer hver eneste dag. Ilderen er nemlig meget nysgerrig, og har et stort behov for at opleve nye ting. Buret skal mindst være 150 cm langt, 100 cm bredt og 150 cm højt. Bunden skal være af hård plast og overdelen et metalgitter. Der skal være låg på buret! Der skal være plads til, at ilderen kan boltre sig, bevæge sig rundt og lege. Hvis man er kreativ kan man selv bygge et bur.
Buret skal indeholde en soveplads, en katte- eller ilderbakke med kattegrus, en madskål i stentøj, så den ikke vælter, en ilderflaske og noget legetøj. Der skal både være noget legetøj, ilderen kan kravle ind og ud af, og noget den kan klatre i. Det er også en god idé at lave nogle hylder, som ilderen kan kravle op på. Sovepladsen kan f.eks. være et gammel håndklæde placeret i en lille papkasse eller tilsvarende, så ilderen kan krybe sammen og putte sig dér. Ilderen bruger en katte- eller en ilderbakke som toilet. Det er en god idé, både at have en katte- eller ilderbakke inde i ilderens bur, men også et eller flere steder i hjemmet, hvor ilderen kan gå hen, når den er ude af buret. En bakke med en høj kant (dog med en lav åbning i den ene side) er at foretrække, da ilderen bakker helt ind i et hjørne, når den besørger. Er kanten høj, er der større sandsynlighed for, at det hele bliver i bakken. Benyt aldrig aviser til at lægge i bunden af buret, da de indeholder giftig tryksværte. Brug heller aldrig savsmuld, da det støver og kan forårsage luftvejsproblemer. Man kan i stedet bruge nogle gamle håndklæder, der kan puttes i vaskemaskinen. Buret skal mindst gøre rent én gang om ugen. Katte- eller ilderbakkerne skal dog gøre rene dagligt. Det er en god idé at bruge varmt vand og en lille smule biologisk nedbrydeligt opvaskemiddel til rengøring af buret.
Man skal ikke placere buret i et rum, hvor der bliver røget. Rygning er ildere ikke glade for. Buret placeres bedst, hvis det står hævet en smule fra jorden, i et mørkt hjørne, der er frit for træk.
Man bør holde ilderen i et bur, når man ikke er hjemme, og så lukke den ud, når man er hjemme.

Pleje
Ilderen skal børstes en gang imellem. Som regel foregår det uden de store problemer. Ilderens kløer skal klippes, og det gør man nemmest ved at bruge en lille negleklipper til dyr. Man skal kun lige klippe den alleryderste spids af neglen af. Klip aldrig i blodårene. For at lette negleklipningen, kan man dryppe lidt "Ferretone" (se afsnittet om "foder og mineraler"), som ilderen godt kan lide, på ilderens mave. Så kan man komme til at klippe negle uden de store problemer, da ilderen er beskæftiget med at slikke "Ferretone" i sig. Tænderne skal også plejes. Ilderen har nemlig tendens til at få tandsten, som man dog kan holde nede ved at give hårdt tørfoder samt ben, ilderen kan gnave i.
Man kan godt bade sin ilder. De fleste ildere synes, det er ganske hyggeligt at blive badet i lunkent vand - så får man jo også opmærksomhed så længe... Man bør dog ikke bade ilderen mere end én gang hvert halve år. Hvis man skal bade sin ilder, skal man bruge en speciel shampoo, der ikke udtørrer pelsen. Man kan få en decideret ilder shampoo, men minkolieshampoo til hunde kan også bruges.

Farver
Ildere findes i mere end 10 farvevarianter og både som korthåret, halvangora (semilanghåret) og fuldangora (langhåret). Pelsen på de langhårede ildere kan blive mellem 12 og 15 cm lang. De langhårede kræver en smule mere pelspleje end de korthårede. Priserne på ilderne varierer alt efter hvilken farve og pelslængde, ilderen har. Nogle farver er mere sjældne end andre, og nogle er mere eftertragtede.

Selskab
Ilderen elsker selskab - også af andre ildere. De fleste ilder kan også komme godt ud af det med hunde og katte - i hvert fald i det omfang, hunden og katten synes, det er sjovt.
Man kan sagtens have flere ildere sammen. Godt nok spiser og sviner to ildere mere end én ilder, og det er sværere at holde øje med to ildere, når de er ude af buret - men ilderne vil sætte meget stor pris på hinandens selskab, specielt når man ikke selv er hjemme. Man bør dog ikke have to hanner sammen, der ikke er neutraliserede, for de vil ofte slås. Derimod vil to hanner, der er neutraliserede, ikke lave den store ballade indbyrdes. Tæver kan sagtens være sammen, og de kan også sagtens være sammen med hanner og kastrerede hanner. Hannen er ca. dobbelt så stor, kraftigere og har et bredere hoved end tæven - og hannen lugter mere end hunnen, også selv om han er blevet kastreret. Hvis man vælger, at ens ilder skal have hvalpe, er det en god idé at kontakte Dansk Ilderforening inden, da det kræver, at man sætter sig grundigt ind i tingene.

Neutralisering
Ilderen skal have ormekur indimellem og et loppemiddel, hvis det bliver nødvendigt. Hvert år skal ilderen vaccineres mod hvalpesyge. Køber man en ilder, skal man sørge for, at den er blevet vaccineret samt at den har fået ormekur. Ilderhvalpen skal vaccineres i 8 ugers alderen, i 11 ugers alderen og i 14 ugers alderen. Derefter skal den revaccineres én gang årligt. En meget vigtig ting man skal være opmærksom på er, at tæven bør steriliseres, når hun er ca. 6 måneder gammel, medmindre hun skal have hvalpe. En tæve bør være mindst 2 år gammel, før hun får et kuld hvalpe. Bliver tæven ikke steriliseret eller parret, vil hun blive ved med at være i løbetid i op til flere år - indtil hun bliver parret. Dette kan forårsage forskellige sygdomme  -  bl.a. blodmangel, som tæven kan dø af. Mange foretrækker at kastere hanilderen (i ca. 6 måneders alderen), da det formindsker den vilde lugt en lille smule, og fordi hannen bliver mindre aggressiv. Nogle hanner kan nemlig godt være aggressive, når de er i nærheden af andre hanner og løbske tæver. Hvis ilderen bliver neutraliseret før den bliver kønsmoden, bremser det dens vækst.

Sundhedstegn
En sund ilder har klare øjne, den er ren omkring snuden, ørerne og enden. Den er i god stand, men må ikke være fed. Pelsen skal være blank, tyk og sund at se på. Tandsættet skal være i orden, hvilket vil sige, at tænderne skal være sunde og raske. Nogle ildere kan have knækkede tænder, fordi de bider i alt muligt. Ilderen må ikke have diarré eller nyse. Hvis en ilder har diarré, skal man søge dyrlæge hurtigt, da den kan blive dehydreret i løbet af ganske kort tid. Ilderen skal bevæge sig sundt, være livlig og interesseret. Det er utrolig vigtigt at sætte sig grundigt ind i pasning og pleje af ilderen. Det er altid en god idé at kontakte Dansk Ilderforening, der kan være behjælpelig med de spørgsmål, der dukker op.
Hvis man vælger at avle på sin ilder, skal man være opmærksom på, at den ikke er bærer af arvelige sygdomme eller andre defekter. Sådanne sygdomme eller defekter, bliver nemlig nedarvet til hvalpene.
Man skal være opmærksom på, at mennesker kan smitte ildere med influenza.

     

Fodring

Foder og mineraler
Ilderen er et rovdyr. Vilde ildere lever af små gnavere, fugle, æg, frugt, bær og diverse insekter. Der er udviklet foder specielt til ildere i fangenskab, og der findes et par forskellige fabrikater på markedet. Det er bedst at give ilderen det specielle ilderfoder, da det er vigtigt, at ilderen får vitaminer og mineraler i det rigtige forhold. Man kan også fodre med et kvalitets killingefoder, men man bør aldrig udelukkende fodre med kattemad. Ilderen har godt af at få foder, der er hårdt, da det derved renser tænderne. Det er også en god idé at give ilderen et kødben at gnave i. Ilderhvalpe skal have opblødt voksenfoder til ildere. Sørg for at ilderen har adgang til rent vand hele tiden.
Det kan blive nødvendigt at give ilderen et ekstra tilskud af vitaminer. Der findes flere produkter på markedet som f.eks. "Ferretone", "Furotone" og "Ferretvite".

Jagtinstinkt
Da ilderen er et rovdyr, kan man godt komme ud for, at den fanger mus og insekter. Ilderen skal have adgang til frisk mad hele tiden, medmindre den er for tyk. Hvis ilderen begynder at hamstre føden og lægge deporter rundt omkring, skal man fjerne deporterne, og efterhånden vil ilderen holde op med at hamstre.

Søge efter føde
Det er en god idé at lægge lidt godbidder rundt omkring på gulvet, som ilderen kan søge efter, når den er løs. Man kan også pakke nogle godbidder ind i noget papir, der er krøllet sammen eller lægge godbidder i ilderens legetøj. Derved bruger den lidt af al sin energi på at lede efter godbidder.

Godbidder
Man kan få nogle specielle godbidder til ildere, der hedder "Bandit's". Man kan eventuelt også benytte katteguf.
     

Facts

Latinsk navn: Mustela putorius furo.
Kønsmodenhed: 5-9 måneders alderen for hannen. Kønsmodenheden for tæven starter foråret efter, hun er født.
Drægtighedsperiode: Ca. 42 dage.
Antal kuld pr. år: 2. Tæven kan blive parret fra marts til september.
(Det er dog ikke at foretrække, at tæven får så mange kuld, da det er fysisk krævende for hende.)
Antal hvalpe pr. kuld: 4-12 hvalpe.
Hvalpe ved fødsel: Nøgne og blinde.
Hvalpene skal være mindst 10 uger gamle, før de forlader moderen.
Den ideelle alder for anskaffelse af en ilder er 10 uger.
Gennemsnitlig levealder: 7 år - men kan dog blive op til 10 år.
Gennemsnitlig vægt: 1,5-2,5 kg (han), 0,9-1,4 kg (tæve).
Gennemsnitlig længde: Halen måler 45-55 cm fra snude til halespids, tæver bliver ca. halvt så store.
Farver: Der findes mere end 10 forskellige farvevarianter.
Pelslængder: Korthåret, halvangora (semilanghåret), fuldangora (langhåret).
Ilderen er aktiv i skumringen og om natten.
Ilderen er et rovdyr.
Mærkning: Det tilrådes at chipmærke sin ilder. Dansk Ilderforening har et ilderregister.
Stambøger: Ja.



Tilbage til oversigten