Husspidsmus

UDBREDELSE · FACTS · LEVEVIS

Husspidsmus
Latinsk navn: Crocidura russula

Udbredelse
Husspidsmusen findes ikke i Danmark. Den lever på det europæiske fastland, dog undtaget de Britiske øer, Skandinavien og nordøst Europa. Den lever endvidere på øerne i Middelhavet, Nordafrika, fra Asien til Japan. Den bor i menneskeboliger, skovbryn, buskadser, have og lignende.

Facts
Musens pels er gråbrun på oversiden. Undersiden er gulliggrå. Den har 5/5 tæer. 6 pattevorter. Hvor spidsmusens ører næsten er usynlige, er husspidsmusens ret synlige. Dens tænder er hvide. Halen er udstyret med enkelte følehår. Musens længde er 6 - 10 cm., halen er 3 - 5 cm. og den vejer 6 - 15 gram.

Levevis
Musen er aktiv hele døgnet. Den bygger reder af græs mange forskellige steder, som små pattedyrs gangsystemer, affaldsbunker og i kompost. Dens føde består af friske ådsler, hvirvel dyr og hvirvelløse dyr. Den går drægtig i 31 dage. Den føder årligt 2 - 4 kuld, med 3 - 10 unger. Ungerne bliver født nøgne og blinde. Efter 13 dage åbner de øjnene. Efter 16 dage er de afvænnede og efter 21 dage er de på størrelse med deres mor. De er kønsmodne efter 3 - 12 mdr. og bliver max. 1 1/2 år. Dens lyde består af en svag piben eller skarpe hvin.

  • Klasse: Mammalia

  • Orden: Insectivora (insektædere)

  • Familie: Soricidae



Tilbage til oversigten