Husrotte eller sort rotte

UDBREDELSE · FACTS · LEVEVIS

Husrotte eller sort rotte
Latinsk navn: Rattus rattus

Udbredelse
Husrotten stammer fra Sydøstasien, hvorfra den i Middelalderen spredtes som skibsrotte rundt i verden. I Danmark er den nu meget sjælden.

Facts
Husrotten måler 15-24 cm, halen er længere end kroppen, nøgen og udstyret med 200-270 ringe. 
Den vejer 150-230 gram.
Snuden er spids, næsen og de store runde ører er kødfarvet.
Pelsens farve kan variere fra gråsort til brungrå med lysere bug.

Levevis
Husrotten er aktiv aften og nat, springer og klatrer godt.
Dens tilholdssteder er i huse, revner i murværk og lign.
I varme lande lever den i jordhuler, ruiner og hule træer.
Husrotten lever i familiesamfund. Forplantning hele året.
Efter en drægtighedstid på 20-25 dage, fødes 3-6 kuld årligt med 6-10 nøgne, blinde unger. Ungerne afvændes efter 3 uger og klarer sig selv efter 6 uger. Levetid max. 3 år.
Husrotten lever af planter, fjerkræ, kaniner, menneskers forråd og affald.

  • Klasse: Mammalia (Pattedyr)

  • Orden: Rodentia (Gnavere)

  • Familie: Muridae (Musefamilien)



Tilbage til oversigten