Husmår

UDBREDELSE · FACTS · LEVEVIS

Husmår
Latinsk navn: Martes foina

Udbredelse
Husmåren er udbredt i Europa, Lilleasien, Tibet og Mongoliet. Almindelig i Danmark blot ikke på Bornholm.

Facts
Husmåren har en blød pels med lysebrune dækhår over en tyk gråhvid underpels. Hovedet er lysere og halen er busket.
Husmåren måler 40-50 cm og vejer 1,4-2,3 kg.

Levevis
Husmåren lever i alle landskaber med gode skjulesteder ofte ved menneskeboliger. Bevæger sig mest i spring og klatrer godt. Den bor i mursprækker, i huller i jorden, i hule træer og på lofter.
Husmåren er kønsmoden efter 1½-3 år, og parres i juli-august og føder i februar-marts 3-5 blinde, næsten nøgne unger. Ungerne dier ca. 2 mdr. og klarer sig selv efter 5 mdr. Levealder max. 10-12 år.
Husmåren lever af insekter, orme, smådyr, æg, bær og frugter.

  • Klasse: Mammalia (Pattedyr)

  • Orden: Carnivora (rovdyr)

  • Familie: Mustelidae (Mårfamilien)



Tilbage til oversigten