Hermelin eller lækat

UDBREDELSE · FACTS · LEVEVIS

Hermelin eller lækat
Latinsk navn: Mustela erminea

Udbredelse
Lækatten er udbredt i Europa, Nord- og Midtasien, Mongoliet, Nordgrønland, Nordamerika. I Danmark almindelig i det meste af landet.

Facts
Lækatten har næsten samme størrelse som rotten, langstrakt krop, fladt hoved, mørkebrune små øjne . Halsen er lang, halen er halvt så lang som kroppen.
Sommerpelsen er brun på oversiden tydeligt afgrænset af hvid overside. Om vinteren er pelsen helt hvid bortset fra en sort halespids.
Lækatten måler 20-30 cm, vejer 130-450 gram, halen er 10-12 cm.

Levevis
Lækatten lever i åbent land eller skov og i bjerge op til 3000 m. Overvejende natdyr, lever alene udenfor parringstiden. Dygtig til af løbe, springe, svømme og dykke.
Den bor i kvas, træbunker og huller i jorden.
Lækattens parringstid er februar – august. Efter en drægtighedsperiode på ca. 1 år fødes 5-7 blinde, næsten nøgne unger. Efter godt en måned får de øjne, dier 5-7 uger, og klarer sig selv efter 3-4 måneder. Kønsmoden efter den første sommer.
Lækatten lever af mus, muldvarpe, unge harer, æg og bær.

  • Klasse: Mammalia (Pattedyr)

  • Orden: Carnivora (Rovdyr)

  • Familie: Mustelidae (Mårfamilien)



Tilbage til oversigten