Viden
 

Hamstere

 

Pasning

Hamsterens bur
Buret til hamsteren skal mindst være 80 cm langt, 60 cm bredt og 30 cm højt. Der skal være plads til, at hamsteren kan få motion, da den er rimelig aktiv. Bunden skal være af plast og overdelen skal være et metalgitter. Der skal være låg på buret! Et bur med flere etager er en god idé. Et indendørs bur i træ, er en dårlig løsning, da træet suger væske, og er svært at rengøre. Desuden kan hamsteren gnave sig ud af buret, hvis det får lyst. Hamsteren skal have en hule/hus, som den kan bygge rede i og sove i. Som redemateriale har hamsteren brug for noget blødt papir i strimler - uden tryk på (f.eks. blødt toiletpapir) og noget fint hø. Derudover skal der være en drikkeflaske, så der altid er frisk vand, en madskål f.eks. i stentøj, så den ikke vælter, strøelse i bunden af buret, hø, halm og legetøj. Der må gerne være hø nok til, at hamsteren kan krybe i skjul, hvis den bliver bange. Benyt aldrig aviser til at lægge i bunden af buret. Brug heller aldrig savsmuld, da det støver og kan forårsage luftvejsproblemer. Brug i stedet spåner og hø. Der må gerne være hø nok til, at hamsteren kan putte sig i det. Hamsteren sætter stor pris på et løbehjul og noget legetøj. Legetøj kan f.eks. være tomme toilet- og køkkenruller og tomme æsker - det er kun fantasien, der sætter grænser. Der må også gerne være frugtgrene og stiger, som hamsteren kan klatre i. Vær opmærksom på, at hamsteren ikke må kunne falde langt, hvis den falder ned. Derfor må der heller ikke være for højt til burets "loft", da hamsteren godt kan finde på at kravle rundt i tremmerne i "loftet". Falder hamsteren ned kan den komme slemt til skade. Desuden skal hamsteren have en kasse med sand i - en "sandkasse", som den kan grave i og rulle sig i. Hamsteren har behov for sand, da den er vant til sand fra sit naturlige levested i ørkenområder. Hamsteren er renlig og benytter ét sted i buret til toilet. Toilettet skal gøres rent dagligt. Buret skal minimum gøres rent to gange om ugen. Til rengøring af buret er det en god idé at bruge varmt vand og en lille smule biologisk nedbrydeligt opvaskemiddel. Buret placeres bedst, hvis det står på et bord i et hjørne. Buret må gerne stå et mørkt sted, der er frit for træk. Sørg for at buret står i et rum, hvor der ikke bliver røget. Rygning er hamstere ikke glade for. Hamsteren kan være meget aktiv om natten - så måske er det ikke det helt rigtige sted at stille hamsterburet i soveværelset - i hvert fald ikke, hvis man gerne vil have en hel nats søvn...


Se det store udvalg af gnaver tilbehør og udstyr


Ruller sig i sandet
En hamster kræver ikke særlig meget pleje. Men man skal dog checke kløerne jævnligt. Bliver de for lange, kan man klippe dem med en 3-i-1'er. Klip aldrig i blodårene. Desuden skal man sørge for, at hamsterens ører er rene og at tænderne ikke bliver for lange. Tænderne vokser nemlig hele tiden. Det er vigtigt, at hamsteren har noget, den kan gnave i, så tænderne bliver slebet på naturlig vis. Det kan f.eks. være frugtgrene, ben og gulerødder.
Hamsteren bruger sine knurhår, når den bevæger sig rundt i mørket, så de må ikke blive klippet. Man må ikke bade sin hamster. Den sørger selv for at holde sig ren og pæn, bl.a. ved at rulle sig i sandet. Normalt er det derfor ikke nødvendigt med anden pelspleje.

Nok i sig selv
Hamsteren lever alene, og det skal den også gøre i fangenskab. Derfor kan man kun have en hamster af gangen. Hvis man holder flere hamstere i samme bur, vil der være uro hele tiden, og hamsterne vil slås, fordi de er meget territoriefikserede.
Hvis man gerne vil have, at ens hamster får unger, er det en god idé at kontakte De Danske Hamster Ejere - DDHE inden, da det kræver, at man sætter sig grundigt ind i tingene.

Sundhedstegn
En sund hamster har klare øjne, den er ren omkring snuden, ørerne og enden. Pelsen skal være blank, tyk og sund at se på, og den skal have et godt tandsæt. Hamsteren må ikke have diarré eller nyse, og den skal bevæge sig sundt. Den skal være i god stand, men må ikke være fed. Hamsteren må heller ikke have bidsår - det kan den nemt få, hvis der går flere hamstere i samme bur. Det er utrolig vigtigt at sætte sig grundigt ind i hamsterens pasning og pleje. Det er altid en god idé at kontakte De Danske Hamster Ejere - DDHE, der kan være behjælpelig med de spørgsmål, der dukker op. Hvis man vælger at avle på sin hamster, skal man være opmærksom på, at den ikke er bærer af arvelige sygdomme eller andre defekter. Sådanne sygdomme eller defekter, bliver nemlig nedarvet til ungerne.

Specielle hamstere
Udover den almindelige guldhamster, findes der flere forskellige andre hamstere. Der er en kinesisk hamster, Campbell's dværghamster eller russisk dværghamster, som den også kaldes, Raborovski's dværghamster og den vinterhvide dværghamster. Dværghamstere er ca. 8-10 cm lange. Guldhamstere er ca. 18 cm lange. I modsætning til guldhamsteren, kan dværghamstere godt lide selskab af andre dværghamstere. Vælger man en speciel hamster, skal man sætte sig grundigt ind i pasning og pleje af netop dén type hamster.

     

Fodring

Foder og mineraler
Det er altid vigtigt, at hamsteren får et godt foder, så det kan leve et sundt, godt og langt liv. Hamsteren spiser meget forskelligt foder.
Den kan f.eks. spise kløver, mælkebøtter, græs, hvidkål, grønkål, rå rødbeder, bredbladet persille, gulerødder, agurk, salat, ost, frugt, rosiner, brød og knækbrød. Hamsteren skal også have tørfoder. Der findes forskellige foderblandinger til hamstere på markedet. I tørfoderet er der både de vitaminer og de mineraler hamsteren har brug for. Brug den blanding, hvor hamsteren levner mindst. Sørg for at hamsteren ikke bliver for fed.
I naturen spiser hamstere både æg, insekter og firben m.m. Det er dog kun en lille del af deres kost. Man bør give hamsteren lidt kød et par gange om ugen. Det kan f.eks. være kogt fisk, råt kød eller lign. Men det skal kun være en lille bitte smule - f.eks. et stykke på størrelse med en rosin.
Desuden skal hamsteren have hø, der ikke er for stift. Hø holder fordøjelsen i orden.
Hamsteren skal fodres hver aften. Fjern altid gamle madrester inden, der fodres på ny. Hamsteren fodres dagligt.
Hamsteren skal altid have adgang til frisk vand i en drikkeflaske.
Man kan give hamsteren gulerødder, ben og frugtgrene, som den kan slibe sine tænder på.
Husk altid, at grøntfoder helst skal være økologisk. Og hvis man selv plukker græs, frugtgrene m.m., så sørg for, at det ikke bliver plukket i nærheden af stærkt trafikerede veje, og at det ikke er sprøjtet. Og husk at vaske det. Hos et lille dyr som hamsteren vil ophobningen af giftstoffer blive meget stor. Giv aldrig foder direkte fra køleskabet.

Godbidder
Når man træner med sin hamster, kan man få brug for godbidder. Man kan f.eks. bruge solsikkefrø og hundekiks (uden farvestoffer, kunstige konserveringsmidler og kunstige tilsætningsstoffer).

Søge efter føde
Det er en god idé at lægge foder rundt omkring, så hamsteren selv skal lede efter maden. Man kan også give hamsteren nødder, så den skal bruge tid på at knække skallen. Det kan jo blive lidt kedeligt, hvis det hele altid bliver serveret. Det er godt for hamsteren at bruge noget energi - også på at lede efter føden.
     

Facts

Latinsk navn: Mesocricetus auratus
Kønsmodenhed: Ca. 6 ugers alderen. Hunnen kommer i brunst hver 4.-7. dag.
Drægtighedsperiode: ca. 17 dage.
Antal kuld om året: 4 - 5 kuld. Hunnen kan føde unger hele året.
(Det er dog ikke at foretrække, at hamsteren får så mange kuld, da det er fysisk krævende for hunnen.)
Antal unger pr. kuld: 1 - 10 unger.
Unger ved fødsel: Nøgne og blinde.
Ungerne skal være minimum 4 uger gamle, før de forlader moderen.
Den ideelle alder for anskaffelse af en hamster er 4 uger.
Gennemsnitlig levealder: 2 år - kan dog blive op til 3 år.
Gennemsnitlig vægt: Hunner vejer ca. 120 g, og hanner vejer ca. 100 g. Hunnen er større end hannen.
Gennemsnitlig længde: 18 cm. Halen er ca. 1 cm lang - eller kort!
Farver: Hamstere findes i flere forskellige farver.
Pelslængder: Hamsteren findes både i langhåret, med satinpels og korthåret.
Hamsteren er aktiv i skumringen og om natten.
Hamsteren er en gnaver.
Mærkning: Nej.
Stambøger: Nej - ikke i Danmark endnu



Se det store udvalg af gnaver tilbehør og udstyr


Tilbage til oversigten