Viden
 

Haj

Haj

Facts
Der findes over 350 forskellige slags hajer. Der findes hajer, der er ca. 16 cm lange, og der findes hajer, der er over 12 m lange. Det er kun få hajer, der kan finde på at angribe mennesker. Det er bl.a. hvidhajen og tigerhajen. Der findes 10 slags hajer i de danske have, bl.a. rødhajer, glathajer og pighajer. Man kan godt købe hajkød i de danske fiskeforretninger. Nogle steder går pighaj under navnet kongeål. Det er ikke alle danskere, der er lige glade for at spise hajkød, men det ryger nemmere ned, når det hedder kongeål.
Hajerne har flere rækker tænder. De er bagudrettede og meget skarpe. Når de forreste tænder slides ned eller falder ud, rykker der en ny række tænder frem. Hajen bevæger sig ved at slå halen fra side til side. Hajen kan både se, høre, smage og lugte. Desuden kan hajen opfatte de vibrationer, der udsendes fra dyr og dykkere, når de bevæger sig i vandet. 
Nogle hajer er meget aggressive, og hvis man er i have, hvor der lever farlige hajer, skal man være meget på vagt. Nogle hajer kan blive så gale og ophidsede, at de begynder at bide i alt, hvad der er i nærheden. De angriber, når de får øje på noget, der bevæger sig.
For at undgå, at hajerne kommer ind til badestrandene og forskrækker og måske angriber de badende , sætter man nogle steder hajsikre net opforan standene, så hajerne ikke kan komme ind på det lave vand. Men desværre bliver delfiner og ufarlige hajer også fanget og dræbt i nettene.
Hvert år bliver millioner af hajer dræbt i hajfiskeri. Nogle hajer bliver dræbt og fanget, fordi de har et højt indhold af olie i deres lever. Olien bliver brugt til medicin og kosmetik. Og andre bliver dræbt for sportens skyld. Men hajen er rent faktisk et nyttedyr, som man skal passe på ikke blive udryddet. Hajen er nemlig havets skraldemand.

  • Klasse: Chondrichthyes (Tværmunde)Tilbage til oversigten