Gråsæl

UDBREDELSE · FACTS · LEVEVIS

Gråsæl
Latinsk navn: Halichoerus grypus

Udbredelse
Gråsælen er udbredt ved Atlanterhavets nordlige kyster, Sydgrønland og Newfoundland, kan også ses ved de danske kyster.

Facts
Gråsælen er torpedoformet, snuden er kegleformet og den har ofte et lille ydre øre.
Oversiden er blåliggrå med uregelmæssige mørke pletter, undersiden hvidliggrå.
Gråsælen måler 185-330 cm, og vejer mellem 130 og 315 kg. Hunnen er størst og betydelig tungere end hannen.
valitet, bygning.

Levevis
Gråsælen holder til ved kyster med rullesten og klippehuler. Aktiv om dagen, sover liggende i vandet eller i lodret stilling. Den dykker dybt – ned til 150 m, og kan holde sig nede i 20 min.
Lever i små og store flokke. Gråsælen er drægtig i 11 mdr. Føder på land 1 unge med blød lys uldpels. Den kan straks se, dier i 3-4 uger, og efter 5-6 uger skifter den pels, begynder at svømme og kan klare sig selv.
Den er kønsmoden efter 3-4 år. Max levetid 40 år.
Gråsælen lever fisk og krebsdyr.

  • Klasse: Mammalia (Pattedyr)

  • Orden: Pinnipedia (Sæler)

  • Familie: Phocidae (Ægte sæler)



Tilbage til oversigten