Gnu

UDBREDELSE · FACTS · LEVEVIS

Gnu (oksegnuen) 
Latinsk navn: Taurinus

Udbredelse
Gnuen findes i det sydlige Angola, Zambia og Tanzania. De lever på flade åbne sletter med akacietræer.

Facts
Gnuen kan blive op til 20 år gamle.
Den vejer mellem 150 og 300 kg og bliver op til 1,5 m over skulderen.
Gnuen har en kort hals, et smalt hoved og hornene er glatte og brede ved roden. Den har en sort korthåret dusk midt i ansigtet samt et skæg, som går ned over strube og bryst, og en lang sort hale. Den er blågrå med brunsorte striber på halsen.
Både hanner og hunner har horn.

Levevis
Den er kønsmoden efter 2 år og parringstid er april/maj.
Gnuen er drægtig i ca. 7-8 mdr. og får for det meste kun 1 kalv.
Kalvene kan følge moderen 5 min. efter fødslen, og de bliver ved moderen indtil næste kalv bliver født.
Gnuen er et flokdyr
Den lever af græs.
De har et meget stort behov for vand. 
Gnuer lever i flokke på flere tusinde gnuer. Man kan også se gnuerne sammen med zebraer og antiloper.
På savannen skal gnuerne holde øje med mulige farer - f.eks. rovdyr som leoparder og løver. I den kæmpestore flok af gnuer, er der hele tiden flere gnuer, der løfter hovedet for at holde vagt. Da gnuerne konstant er på vagt, er det ikke altid nemt for rovdyrene at snige sig ind på dem.

  • Klasse: Mammalia (Pattedyr)

  • Orden: Artiodactyla

  • Familie: Bovidae



Tilbage til oversigten