Gemse

UDBREDELSE · FACTS · LEVEVIS

Gemse
Latinsk navn: Rupicapra rupicapra

Udbredelse
Gemsen findes i Pyrenæerne, Alperne og de fleste af de øvrige bjergområder i Europa og Lilleasien. Dens tilholdssted er i bjergområderne, med nåle-, løv- og blandingsskove. Om sommeren lever den i den alpine zone og om vinteren vandrer den ned til skovene.

Facts
Gemsen har den samme størrelse som en ged. Den har slanke næsten lodrette sorte horn, der sidder tæt sammen, med bagudvendende, krogformede spidser. Øjnene er mellemstore og brune. De lange ører er spidse. Både hanner og hunner har horn. Den har en kort hale. 4/4 tæer, 2 pattevorter. Sommer pelsen er rødlig brun, med sorte striber langs ryggen. Vinterpelsen er sort eller sortbrun. Hovedet samt bugen er gullig, bortset fra sorte kindstriber. Kiddene ligner de voksne i sommerpels. Længden er 110-130 cm, halen 10-15 cm, højde 70-85 cm og vægten svinger fra 15 - 60 kg.

Levevis
Gemsen græsser morgen og eftermiddag. Den er en fremragende klatrer, men svømmer helst ikke. Dens foder består af græs, urter, knopper, blade, nåle fra nåletræer og mos. Normalt lever både hanner og hunnerne sammen i flokke fra brunsttiden til om foråret. Om sommeren er hunnerne sammen i flok, med kiddene, mens hannerne holder sig i en flok for sig selv. Brunsttiden er november til december. Den går drægtig i 25 - 27 uger. Yngletiden er i maj måned. Hunnerne får 1 unge, ofte 2. Ungerne kan se og bevæge sig lige efter fødslen. Efter ca. 6 måneder kan de klare sig selv. De er kønsmodne efter 1½ - 2½ år. Levetiden er 12-18 år.Klasse:

  • Klasse: MammaliaUnderorden:

  • Orden: Artiodactyla, Parrettåede hovdyr
    Underorden: Ruminantia, DrøvtyggereSlægt:

  • Familie: Bovidae



Tilbage til oversigten