Gaurokse

UDBREDELSE · FACTS · LEVEVIS

Gaurokse 
Latinsk navn: Bos gaurus gaurus

Udbredelse
Gauroksen lever i skovområder i det sydlige og sydøstlige Asien.

Facts
Gauroksen er den største art indenfor vildokserne.
Tyrens skulderhøjde er mellem 175 – 195 cm, køerne er mindre end tyrene.
En stor tyr kan veje ca. 900 kg, og har en meget muskuløs krop, med en stærkt udviklet rygkam.
Hornene er store og vender ud til siderne og buer opad i en halvcirkel, hvorimod de hos hunnerne peger indad.
Gauroksen er hovedsagelig sort eller mørk brunsort, benene er hvide fra knæene ned til hovene.
En tyr kan f.eks. godt jage et rovdyr på flugt. 
I en flok af gaurokser, er der altid en ko eller tyrekalv, der er på vagt. Den placerer sig et højt sted, hvor der er god udsigt, så den nemt kan få øje på eventuelle farer. Hvis "vagten" opdager en fare, vil den lave en høj fløjtende snøften for at advare resten af flokken.

Levevis
Gaurokser er kønsmodne efter 2-3 år. Den føder 1 kalv efter 9 måneder, fødselsvægten er 18-24 kg.
De unge kalve er lysebrune, men bliver mørkere med alderen.
De lever af græsser, blade og bark.

  • Klasse: Mammalia (Pattedyr)

  • Orden: Artiodactyla

  • Familie: Bovidae



Tilbage til oversigten