Viden
 

Fødselshjælperfrø

UDBREDELSE · FACTS · LEVEVIS

Fødselshjælperfrø
Latinsk navn: Alytes obstetricans

Udbredelse
Lever i den vestlige del af Mellemeuropa og i Sydvesteuropa. Den findes ikke i Danmark.
Den holder til i bakke- og bjergland.
Der findes en speciel art af fødselshjælper frøen på Mallorca. Den ukendte art af fødselshjælperfrøen, blev fundet i 1977, af spanske zoologer. På Mallorca lever den i vandhuller i 10 klippesprækker i bjergene. Området er tilsammen på under 10 ha. Denne art af fødselshjælperfrøen er den mest truet frøart i Europa.

Facts
Frøen bliver 5 ½ cm lang.

Levevis
Frøen har fået sit navn efter hannen. Efterhånden som hunnen lægger de sammenkædede æg, samler hannen dem op. Hannen vikler ægsnore med 20-100 æg om benene og bærer rundt med dem, indtil haletudserne bliver udklækket. Det tager ca. 3-6 uger. Hannen søger til vandhuller engang imellem, for at holde æggene fugtige. Når tiden for udklækningen nærmer sig, søger den ophold i vandet. Haletudserne bliver i vandet, indtil de har forvandlet sig. Det sker i det sene efterår, og måske endog først efter overvintring, til det efterfølgende år. Frøen er et natdyr, med lydelig røst.
Den specielle art af fødselshjælperfrøen på Mallorca, har to store fjender. Den ene er en vandlevende snog, der stammer helt tilbage fra romertiden, og som nu findes på hele øen. Den anden fjende er vandindvinding, foretaget af mennesker. Det er så stort et problem, at man frygter at arten kun kan overleve, ved at blive opdrættet i fangenskab.

  • Klasse: Amphibia

  • Orden: Anura

  • Familie: DiscoglossidaeTilbage til oversigten