Firben

UDBREDELSE · FACTS · LEVEVIS

Firben

Udbredelse
Der findes ca. 180 arter fordelt i Europa, Asien og Afrika. Der findes to slags firben i Danmark: Skovfirbenet og markfirbenet.
Firbenene lever fra troperne til den nordlige polarkreds.
De fleste firben lever hovedsagelig på jorden, mens andre lever på klipper eller i træerne.

Facts
I fangenskab kan et firben blive op til 20 år, men i det fri er levealderen uvis.
Nutidens firben måler ca. 10-75 cm.
Firben har en form for skælbeklædning. De har store sugekoppelignende tæer, som de bruger til at holde sig fast med. Selv når firbenet har lukket sine øjne kan det stadig se, da det har en form for et gennemsigtigt "vindue" som øjenlåg.
Normalt er firbenets krop cylindrisk og som reglen lidt fladtrykt. Hannernes hoved er større end hunnernes. Halen er dobbelt så lang som kroppens.

Levevis
Der er stor variation på, hvornår et firben bliver kønsmodent. Det kan varierer fra et par måneder til ca. 4 år.
Næsten alle firben lægger æg og som oftest i varm, fugtig jord eller sand. Der findes dog et par enkelte firben der føder sine unger fuldt udviklede, kun omsluttet af en tynd hinde. I Kaukasus findes der hunfirben der er i stand til at formere sig uden at parre sig med hanner.
De fleste firben lever af smådyr og insekter, hvorimod nogle af de andre arter firben lever af andre firben, mus og fugleunger. Der findes også firben, der er vegetarer.
Da der findes ca. 180 arter firben er farverne næsten lige så forskellige, men de mest almindelige er: brun, sort og grøn. Dertil kan komme forskellige afmærkninger i form af pletter og striber.
Føler firbenet sig truet eller er den ved at blive angrebet smider den halen.
Firbenenes værste fjender er fugle, slanger og andre smådyr.

  • Klasse: Reptilia

  • Orden: Squamata

  • Familie: Lacertidae

  • Slægt: Firbenene stammer fra øglerne.



Tilbage til oversigten