Dovendyr

UDBREDELSE · FACTS · LEVEVIS

Dovendyr

Udbredelse
Det tretåede dovendyr lever i Nord- og Sydamerika, Pennsylvania, Illinois, Californien, Patagonien og Vestindien, hvorimod det tofingrede dovendyr hovedsagelig lever i Nicaragua, Venezuela, Guiana, Brasillien og Peru.
Dovendyrets tilholdssted er fortrinsvis i skove.

Facts
Et tretåede dovendyr trives ikke i fangenskab, de lever sjældent mere end et par måneder, hvorimod deres normale levetid i naturlig tilstand ikke menes at overstige 12 år. Et tofingrede dovendyr trives fint i fangenskab og levetiden er mellem 12-15 år.
Et tretåede dovendyr vejer ca. 4-4,5 kg, hvorimod et tofingrede dovendyr kan veje op til 9 kg.
Et tretåede dovendyret måler ca. 50-60 cm og et tofingrede dovendyr måler 60-65 cm.
Dovendyret har en meget skarp føle- og lugtesans. De kan have op til 18 tænder og er alle sammen kindtænder.
Dovendyret har en tynd sej hud og i regntiden er pels overgroet med alger. Det tretåede dovendyr har en gråbrun farvede pels med et grønligt skær pga. af alger. Det tofingrede dovendyrs pels kan varierer fra blond til mørkebrun.

Levevis
Dovendyret føder kun 1 unge og ungen vejer ca. 210-340 g. ved fødslen.
Det tretåede dovendyr lever udelukkende af trompettræernes skud, knopper, blomster, frugter og blade, hvorimod det tofingrede dovendyr spise mere alsidigt
Dovendyr er fredelige og er meget sjældent angrebslystne.
De er som regel tavse, men kan af og til udstøde lyde. 
Dovendyret er sjældent på jorden. De hænger lodrette på træstammer, hvor de bruger deres klør som kroge for at hænge sig fast i træstammen. Dovendyret er en glimrende svømmer.
Dovendyrets værste fjender er: jaguarer, ozelotter, andre klatrende pattedyr, slanger og store rovfugle.

  • Klasse: Mammalia (Pattedyr)

  • Orden: Edentata

  • Familie: Magalonychidae og Bradypodidae.

  • Slægt: Bæltedyr og myresluger



Tilbage til oversigten