Brunflagermus

UDBREDELSE · FACTS · LEVEVIS

Brunflagermus
Latinsk navn: Nyctalus noctula

Udbredelse
Brunflagermusen lever i den største del af Europa, (dog ikke Irland og Nordskandinavien) og en stor del af Asien. Den er ret almindelig i Danmark. Dens tilholdssteder er i bjerge op til 1200 m. Om sommeren findes den i hule træer, redekasser, på lofter og i murhuler. Om vinteren findes den i på lofter og i hule træer.

Facts
Brunflagermusen er forholdsvis stor. Den har kort, gul til rødbrun pels. Snuden er bred og tyk. Den har korte trekantede, afrundede ører. Den har lange smalle vinger. Undersiden af overarmen er stærkt behåret. Den har flyvehud mellem krop, forlemmer, fingre, ben og hale. Sidste halehvirvel er fri af flyvehud. 5/5 tæer og 2 pattevorter. Længde 7-8,5, halen 4-6, bagfodslængde ca. 1, overarmslængde 4,5-5,5 og den vejer 15-40 gram.

Levevis
Brunflagermusen flyver ud før solnedgang. Flyvehøjden er mellem 5-100 m. Den flyver med mange hurtige korte vendinger. Flagermusen skriger højt og skingrende under flugten. Dens føde består af insekter, der snappes under flyvningen. Flagermusen er meget social anlagt. De bor i store larmende kolonier. Parringstiden er fra efterår til forår, afbrudt af vintersøvnen. Den går drægtig i ca. 70 dage og føder som regel 2 unger. Ungerne åbner øjnene efter 9 dage, og flyver når de er ca. 45 dage gamle.

  • Klasse: Mammalia

  • Orden: Chiroptera
    Underorden: Microchiroptera

  • Familie: Vespertilionidae, Barnæser



Tilbage til oversigten