Brud

UDBREDELSE · FACTS · LEVEVIS

Brud
Latinsk navn: Mustela nivalis

Udbredelse
Bruden er udbredt i Europa, på Middelhavsøerne, i Asien og Nordamerika.

Facts
Bruden er verdens mindste rovdyr, den ligner meget hermelinen, men er mindre. Pelsen er rødbrun på ryggen og hvid på bugen.
En hanbrud kan variere i længde fra 17-30 cm og veje mellem 60 og 130 g, hunnen som undertiden kun er halvt så stor som hannen måler 15-19 cm og vejer 45-60 g.

Levevis
Bruden færdes i alle landskaber, hvor der er mange smuthuller, og på opdyrkede områder, i bjerge op til 3000 m.
Trods dens ringe størrelse kan bruden jage, fange og dræbe dyr der er flere gange større end den selv.
Mest aktiv aften og nat. Lever alene, hannen hjælper ikke med at passe ungerne.
Efter en drægtighedstid på 35-37 dage, fødes hvert år 2-3 kuld med 4-9 blinde, nøgne unger.
Efter 3-5 uger får de øjne, dier i 6-8 uger og klarer sig selv efter 8-12 uger. Kønsmodne efter ½ år.
Levetid max. 6-7 år.
Bruden lever af mus, men også andre gnavere, helt op til kaninstørrelse, samt insekter, fugleunger og firben.

  • Klasse: Mammalia (Pattedyr)

  • Orden: Carnivora (Rovdyr)

  • Familie: Mustelidae ( Måre og deres slægtninge)



Tilbage til oversigten