Blæksprutte, ottearmet

UDBREDELSE · FACTS · LEVEVIS

Blæksprutte, ottearmet
Latinsk navn: Octopus vulgaris

Udbredelse
Den ottearmede blæksprutte har stor udbredelse og findes rundt i verdens tropiske og tempererede have med Danmark som nordligste grænse for arten.
Den fanges sjældent i de danske farvande.

Facts
Den ottearmede blæksprutte har to sæt sugekopper på hver arm. Forrest i munden har den to kraftige kæber, der minder om et papegøjenæb. Ligesom den tiarmede blæksprutte kan den hurtigt skifte farve efter omgivelserne.
Hannen kan blive op til 1,3 meter lang og hunnen 1,2 meter med en maksimal vægt på 10 kg - men vejer sjældent over 3 kg.

Levevis
Den ottearmede blæksprutte lever i dybder fra 2 til 200 meter.
Den har en helt speciel metode til, at undgå fjender. Den sprutter en blæklignende væske ud af munden, hvorved omgivelserne bliver så uklare, at fjenden må opgive jagten.
Fra juli til oktober lægger hunnen mellem 120.000 og 400.000 æg, som den skjuler i klippesprækker på havbunden.
Blæksprutten lever af muslinger og krabber.
Den fanger sit bytte ved at lamme det med spyt fra sine giftkirtler.

  • Klasse: Cephalopoda (Blæksprutter)

  • Orden: Dibranchia
    Række: Mollusca (Bløddyr)

  • Familie: Octopodidae



Tilbage til oversigten