Blåhval

UDBREDELSE · FACTS · LEVEVIS

Blåhval
Latinsk navn: Balaenoptera musculus

Udbredelse
Blåhvalen lever i Atlanterhavet, nordlige del af Stillehavet og ved Antarktis. Blåhvalen findes som regel på 90 meters dybde. Dog kan den, hvis den er skræmt, dykke ned på op til 900 meters dybde.

Facts
Blåhvalen er det største pattedyr på jorden (nogensinde). Den bliver ca. 25-30 m. lang, med en vægt på 100-120 tons. Hunnerne bliver størst. Den længste hval der er fanget er en hun på 33,5 m. Den blev fanget i 1909. Den tungeste var ligeledes en hun, der vejede 190 tons (årstal: 1947). Begge hvaler blev fanget i Sydpolar havet.
Halefinne er ca. 5-6 m. bred.
En blåhval skyder normal en fart på ca. 30 km/t. Dog er der set blåhvaler med en fart på helt op til 50 km/t. Det har gjort den til den hurtigste hval af alle.
Blåhvalen er en bardehval, d.v.s. den har ingen tænder, men derimod barder, der er op til 1 meter lange. Barderne er placeret i overkæben, med den flade side mod hinanden. En enkelt blåhval kan have op til ca. 800 barder i munden. Barderne kan minde om hvad vores negle er lavet af.
Blåhvalen har to næsebor (blæsehuller), der sidder oven på hovedet. Hvalen blæser luft udfra disse to huller. Det ses som en fin tåge og kan blive op til 9 meter høj.

Levevis
Blåhvalens føde er krill (lyskrebs). Mundhulen bliver helt udspildet når den tager føde til sig. "Folderne" (fuger) under hvalens mund, fungerer som en si, så vandet kan komme ud. Den æder over 1 tons krill i en enkelt mundfuld. Ca. 30 millioner krill om dagen.
Blåhvalen er som regel alene eller i flok af 2-3 stykker. Man mener at blåhvalen kan kommunikere ved hjælp af dybe lyde, også selvom de er mere end 100 km. fra hinanden. Nogle af de lyde de udsender ligger under grænsen af, hvad mennesket kan høre. Dens lyde er den kraftigste fra noget dyr.
Blåhvalen er kønsmoden, når den er 10 år gammel.
Ved fødsel er hvalen ca. 7 m. og vejer 2-3 tons. En unge tager i gennemsnit 85 kg. på pr. dag i det første halve år. En blåhval dier sin unge i 7 mdr. Blåhvalens unge drikker ca. 600 liter mælk om dagen fra sin mor. En blåhval bliver ca. 60-70 år gammel.
Blåhvalen er fredet, og må ikke fanges.

  • Klasse: Mammalia (Pattedyr)

  • Orden: Bardehval

  • Familie: Finhval



Tilbage til oversigten