Bison, europæisk

UDBREDELSE · FACTS · LEVEVIS

Bison, europæisk
Latinsk navn: Bison bonasus

Udbredelse
Fra Polen til Kaukasus, i det forrige århundrede. Men da bestanden gik stærkt tilbage, blev der i 1926 udsat dyr, fra dyreparker, så der nu findes over 1000 i zoologiske haver og andre afskærmede områder, som de oprindelige skove i Polen. Den lever i sumpede løv- og blandingsskove med tæt undervegetation og med græsdækkede lysninger.

Facts
Både hannerne og hunnerne har små opadbuede horn. Halsen er kort og forkroppen kraftig med højt skulderparti. Hovedet er fladt, mulen er nøgen. Ørerne er korte og øjnene små. Halen der har en dusk yderst er halvlang. Den har 4/4 tæer og 4 pattevorter. Den mørkebrune pels er lang og tæt, dog undtagen på panden og omkring snuden. Bisonens længde er på omkring 220 - 300 cm. Halens gennemsnitslængde er på 50 - 110 cm. Højden er mellem 40 - 200 cm. Vægten er fra 430 kg til ca. 1 tons. Hunnerne er mindre og lettere end hannen.

Levevis
Bisonen der lever af græs, urter, blade, bark og grene, ses fremme om formiddagen og eftermiddagen. Den bevæger sig mest i skridtgang. Den traver ikke så meget og galoperer sjælden. Bisonen er en god springer. Den tager meget gerne solbade. Lydende er brummende og brølende. Bisonen er et flokdyr. Hjorden er på 1 han og flere hunner, med kalve. De ældre hanner holder sig for sig selv. Brunsttiden er fra august til september. Drægtighedstiden er 9 mdr. Yngletiden er fra maj til juni. Den føder som regel 1 kalv. Det er meget sjældent at den får 2. Kalven kan bevæge sig med det samme. Den dier i ca. 1 år. Kønsmoden efter 3 år. Bisonen er fuldt udvokset efter 7 - 9 år. Den bliver mellem 20 - 25 år gammel.

  • Klasse: Mammalia

  • Orden: Artiodactyla, Parrettåede hovdyr
    Underorden: Ruminantia, Drøvtyggere

  • Familie: Bovidae, Skedehornede drøvtyggere



Tilbage til oversigten