Bæver

UDBREDELSE · FACTS · LEVEVIS

Bæver
Latinsk navn: Castor fiber

Udbredelse
Bæveren lever i områder med spredt skov med undervækst og stille vandløb, sumpe og søer i den nordlige del af kloden.

Facts
Bæveren kan veje op til 40 kg. Den måler 75-90 cm + hale på 30-35 cm.
Dens krop er dækket af en tyk, mørkebrun vandtæt pels.
Bagpoterne er store og har svømmehud helt ud til tåspidserne i modsætning til de små forlemmer, der næppe rører jorden, når bæveren bevæger sig omkring.
Halen er en uundværlig modvægt på landjorden, og virker som ror, når dyret befinder sig i vandet.
Bæveren er i stand til at holde sig under vandet i op til 15 min. ad gangen.
Den har kraftige tænder, og er vældig god til at fælde træer, som den bruger til bl.a. at bygge dæmninger med.

Levevis
Bæveren lever i familiegrupper i boer, der er bygget ind i flodbredden eller frit liggende i vandet.
Bæveren er kønsmoden efter 3-4 år. Drægtighedstiden er 105-107 dage. 
Der fødes 3-4 fuldt behårede unger, der straks kan bevæge sig rundt.
Dietiden er overstået efter 2 mdr., men ungerne bliver dog hos forældrene i ca. 2 år.
Bæveren lever af vandplanter, blade, grene og bark.

  • Klasse: Mammalia (Pattedyr)

  • Orden: Rodentia (Gnavere)

  • Familie: Castoridae (Bævere)



Tilbage til oversigten