And

UDBREDELSE · FACTS · LEVEVIS

And, tamand
Latinsk navn: Anas platyrhynchos

Udbredelse
Tamanden er i dag udbredt over det meste af verden.

Facts
Tamanden stammer fra gråanden der for 2000 år siden kom til Norden.
Gråanden er nok den talrigste af alle andefugle.
Andrikken er en iøjefaldende fugl med metalgrønt hoved og gult næb, en hvid halsring, purpurbrunt bryst, grå ryg og bug, halen er hvid.
Hunnen har smukke, dæmpede brune farver i et fint bladmønster.
Gråanden vejer 800-1600 gram og måler 50-65 cm.

Levevis
Gråanden bygger sædvanligvis rede på jorden, godt skjult i tæt bevoksning.
Reden, som hunnen bygger alene, er foret med visne blade og græs og forsynet med dun, plukket fra bryst og bug.
Der lægges 10-12 æg, udrugningen tager ca. 28 dage.
Ungerne føres til vandet hurtigt efter udklækningen, og skaffer sig selv føde under hunnens opsyn.
De lever af vandplanter, insekter, snegle og krebsdyr.

  • Klasse: Aves (Fugle)

  • Orden: Anseres

  • Familie: Anatidae



Tilbage til oversigten