Viden
 

Alpesalamander

UDBREDELSE · FACTS · LEVEVIS

Alpesalamander
Latinsk navn: Salamandra atra

Udbredelse
Lever i Alpeområderne og nogle bjergområder på Balkan. Kan findes i 700-3000 meters højde. Opholder sig i mos, under sten og i krat.

Facts
Alpesalamanderen er ensfarvet sort og glinsende. Længden mellem 11-15 cm. Den har store meget fremtrædende vulster på ryggen. 4/5 tæer. Ungerne ligner de voksne.

Levevis
Alpesalamanderen tåler ikke direkte sol. Ej heller fangenskab i længere tid i lavlandet. De kommer frem fra deres skjul, for at søge føde, når det regner, er tåget eller tø. Dens føde består af orme og insekter. Parringstiden er sent på foråret. Hunnens æggeleder indeholder ca. 20 æg. Dog er det kun de to yderste der bliver udviklet til gælleløse unger. Gællerne har den mistet allerede før fødslen. I moderens liv ernærer ungerne sig af blommemassen fra de æg, der endnu ikke har udviklet sig. I lavere områder fødes der ofte 4 unger i stedet for 2. Drægtighedstiden er mellem 2 - 3 år, alt efter i hvor stor en højde de lever. Kønsmodne efter ca. 4-5 år. En levetid mellem 20 og 40 år. Alpesalamanderen er totalfredet.

  • Klasse: Amphibia (Padder)

  • Orden: Orden: Urodela (Halepadder)

  • Familie:Familie: SalamandridaeTilbage til oversigten