Hest
 

Leg og aktivering af heste

- 08/02/17
leg og aktivering af hest
Horseball er en specielfremstillet legebold til heste. Den fås i forskellige størrelser og farver. Den er lavet af et materiale, som gør, at den ikke kan bides i stykker og tåler stærke slag.

Nogle heste og ponyer synes, det er sjovt og adspredende at lege med disse bolde - enten på folden, i ridehallen eller i boksen. Andre er helt uinteresseret.

På folden kan man smide nogle yngre birketræer med grene og blade. Dem vil Hesten gerne "pille" i. Man kan ligeledes placere et stykke i boxen.

I vinterperioden gives gerne en spandfuld gulerødder, flere gange om ugen. I stedet for at putte dem op i krybben, kan man smide dem rundt omkring i den friske halm, således at Hesten skal bruge megen tid på at "lede" efter dem.

Brug aldrig tilfældige materialer, især ikke af plast, hvis man vil give Hesten "legetøj". Hestens kæber er stærke, og de kan splitte meget ad, hvorefter Hesten kan sluge dele, som kan gøre den syg eller værre.

Dog fremfor alt skal man huske at tage alvorligt, at Heste helst vil lege med andre Heste på store nok folde, hver dag. Derude kan man studere mange varianter af "Hestelege", som ud over den mentale balance samtidig styrker Hestens smidighed, hurtighed og intelligens.

Lad være med at lave Hesten om til en Schäferhund. Det er ikke et kærlighedsbrud mellem dig og din Hest, at Hesten foretrækker at lege med andre Heste. Det er dens Instinkter og Natur.

Desværre er det blevet moderne at have Heste stående på stald, undtaget, når de bliver redet. Mange af branchens fagfolk udbreder den opfattelse, at Hestene kun må bruge energien under rytter. De må i følge denne trend heller ikke komme på fold eller rides i skoven. I bedste fald må de kun komme isolerede i små "enkeltfolde" for ikke at få skader, på grund af slagsmål eller bukkespring.

Sådanne Heste skaldes "Burheste" og har et meget trist liv. For det første vil flere Heste fikseret i små folde give agressioner og stress, idet rangordenen er forkert og flugtmulighederne blokeret. For det andet vil ophold på plan bund (box, små folde, ridebaner) svække Hestens smidighed og dermed holdbarhed i sener og led.

Heste er skabt til at løbe på stærkt varieret underlag i naturen - lige fra klipper til ørkensand. Derfor vil daglig leg på store nok folde skabe stærke Heste, som heller ikke snubler på skovture. Desuden skaber disse daglige forhold overskud og Balance hos Hesten, således, at den har langt mere lyst og energi til at yde under rytter.

En af Skandinaviens dygtigste ryttersker, Ulla Håkonsen, har i mange, mange år trænet sine O.L. Heste på græsset rundt om gården, samt i diverse terræn - året runde. Hendes Heste er kendt for fraværende skader og fremragende psykisk og fysisk form. Ingen af hendes Heste er klippede, men går uden dækner på daglige store foldt - ligeledes året rundt.

Når man uddanner sin Hest korrekt - uanset niveau - bliver den sjældent særlig svedig. Og skulle det ske, har man ligesom i "gamle dage" altid mulighed for at tage "2 halmviske" og "viske Hesten tør på ca. 10 min. Det er i øvrigt godt for samværet og Hestens blodomløb. Dertil får også Rytteren både aktivering og leg!


Tilbage til oversigten