Vi står for at skulle anskaffe os en kat.

Underkategori: Kat
Tema: Sygdom, parasitter, neutralisering

2009-10-15 04:03:37
Spørgsmål indsendt af Stina Lund



Hej!
Vi står for at skulle anskaffe os en kat. Vi har været i kontakt med en opdrætter af Burmesere (det er den race vi ønsker os) Nu er det sådan, at vi blev oplyst der var fundet sygdommen Hypokalamia i morens arvelinie (moren viser ikke selv tegn på at have sygdommen) Hvad er det for en sygdom, og er det noget vi skal overveje?
Med venlig hilsen
Stina Lund



Svar fra brevkasse

Hej Stine
Hypokalaemia betyder, at katten har problemer med at optage kalium. Syndromet er recessivt, så derfor skal både far og mor være bærere af genet. Sygdommen giver store problemer med musklerne, sådan at katten døjer med at holde hoved og krop oprejst, samt at den ikke kan springe. I lighed med sukkersyge kan man holde sygdommen nede ved i hele kattens levetid at give den medicin hver dag, men ofte dør katten inden den bliver ret gammel. Der findes ingen test, som kan påvise, om en rask kat er bærer af genet. Kun når sygdommen er i udbrud, kan en kat testes positiv. Når katten kommer i behandling og bliver symptomfri, er det igen umuligt at teste. Sygdommen kan komme i udbrud flere gange. Første gang sygdommen kommer i udbrud, er fra katten er ca. 3 måneder til 1½ år gammel.
Denne sygdom er ikke specielt udbredt i Danmark, og en ansvarlig opdrættere vil naturligvis ikke opdrætte killinger, hvis hun ved, at der er fare for, at deres katte er bærere af genet. Når du skal ud og købe en killing, vil risikoen være lille for at få en killing med denne sygdom, men du bør så vidt muligt sikre dig, at netop din nye killing ikke har disse arveanlæg, hvis du senere vil bruge den i avl. Hvis du bare skal have den kastreret/steriliseret og have den som kælekat, har det ikke nogen betydning, at katten er bærer af genet, men den må naturligvis ikke have genet fra begge forældre, idet den da vil få sygdommen i udbrud.
Venlig hilsen
Dorte Kaae,
formand Jydsk Racekatte Klub

Dyrebrevkassen

 
Stil et spørgsmål til vores dyrlæger

Helt gratis!

Skriv et spørgsmål
Vi har samlet nogle af danmarks bedste dyrlænger

Så du kan få svar på dine spørgsmål