Tid til aflivning af kat?


2016-03-20 23:25:44
Spørgsmål indsendt af gusseHvornår ved man, at tiden er inde til at give sin kat fred? Min kat på 10 år har i 8 år haft tre ben, hvorfor han ikke længere er så aktiv, som da han var ung.

Han virker veltilpas og giver ikke udtryk for, at han har ondt. Når man holder så meget af sin kat, er det svært at være realistisk med hensyn til aflivning. Jeg håber, han har nogle gode år endnu, men da han er en hyggekat med tre ben, er han også lidt for tyk.

Gustav er husets midtpunkt, og han får kærlighed fra morgen til aften. Han kan ikke længere gå store afstande, og han skal løftes ned, hvis han er kommet for højt op. Han var ude kat i mange år, men er nu kun ude, når vi er i sommerhus. Han kan stadig hoppe højt, men ikke ned. Han virker glad og tilfreds..

Men hvornår ved jeg, at det ikke længere er godt for ham? Kan jeg være sikker på, at han ikke har smerter( gigt). Giver man dem smertestillende, når de ikke giver udtryk for smerter? Vi elsker den kat og vil ikke af med ham endnu, og jeg er sikker på, at han har det godt og er en tilfreds kat. Jeg agter at give ham fred med det samme, jeg kan se, at han ikke har det godt længere, men hvornår er det???

Håber I kan hjælpe mig.


Svar fra dyrlæge

Kære katteejer

Jeg er glad for, at du udtrykker en bekymring for din kats ve og vel og ja ældre katte og især de overvægtige og i din kats tilfælde trebenede, kan have udviklet en del slidgigt skader i ledene og opleve smerter.
Men der en hel del man kan gøre for sin kat ved hjælp af ens dyrlæge.
Først og fremmest det rigtige kost fx speciel diet til led (j/d fra Hills, mobility fra Royal Canin etc), eller et kosttilskud fx Canosan eller Arthroflex.
Desuden ville jeg i en periode på tre til fire uger prøve at give katten en smertestillende (antiinflamatotisk) behandling og se på om det gav udtryk i en adfærdsændring i en god retning som kunne vise at din kat fik det bedre, blev mere aktiv, sov mindre etc.
Der findes også andre behandlingsformer, som du kan tale med din dyrlæge om.
Så ja der er en hel del hjælp at hente til din ældre kat og den fortjener i alt fald et fortsat godt og smertefrit liv.

Mvh
Liana
Liana Vulfson
Grundtvigs Dyreklinik
Tuborgvej 266 B
 København NV
Phone: 21628542
Stil et spørgsmål til vores dyrlæger

Helt gratis!

Skriv et spørgsmål
Vi har samlet nogle af danmarks bedste dyrlænger

Så du kan få svar på dine spørgsmål