Jeg har en steriliseret hunkat på 3½ år

Underkategori: Kat
Tema: Pasning, pleje, trivsel, aktiviteter, levevis

2012-05-31 08:32:20
Spørgsmål indsendt af Afsend: Afsend



Jeg har en steriliseret hunkat på 3½ år, som er begyndt at tisse om natten flere forskellige steder i lejligheden; i lænestolen, i sofaen, på gulvtæppet og flere andre steder, og når vi ikke er hjemme. Jeg er meget opmærksom på, at hendes bakke er ren, og at der ikke ligger ‘indbydende’ bløde ting, som hun kan komme til. Min kæreste flyttede ind i lejligheden for 5 måneder siden, men katten synes for længst at have accepteret ham, og kommer lige så tit til ham som til mig for at blive kælet, fodret e.l. Katten gjorde ikke ‘oprør’ i forbindelse med, at han flyttede ind.
Katten virker ellers sund og rask, hun spiser, som hun skal, bruger jævnligt bakken og hendes pels er fin og blank, hun har heller ikke dårlig mave, ånde eller andet. Jeg har heller ikke lagt mærke til blod i urinen, orm, lopper e.l.
Har I nogen idé om, hvad der kan være galt her? Kan hun have urinvejsproblemer?
Hvis ikke katten snart holder op igen, ender det med, at jeg må aflevere hende på et kattehjem - hvilket jeg jo helst vil undgå.
Navn: Lisbeth Aaberg Sørensen
Adresse: Bjørnemosevej 265
Postnr. og by: 5200 Odense S
Email:
Afsend: Afsend



Svar fra brevkasse

Svar til Lisbeth Aaberg Sørensen (spørgsmål 141)

Det er irriterende, at have en kat som tisser rundt omkring. Når en kat pludselig begynder på det, så er der to ting du skal være opmærksom på;

Hun kan have urinvejsproblemer, hvilket gør at hun sjat-tisser hist og her. Hun kan ikke komme af med sit urin og det kommer til at gøre ondt til sidst. Katten begynder at forbinde bakken med, at det gøre ondt og derfor kan den begynde at tisse andre steder. Hvis katten har urinvejsproblemer skal hun til dyrlægen med det samme. Hun skal b.la. have medicin for at blive rask igen.

Den anden grund kan være, at hun er frustreret over en forandring i hendes dagligdag. Nogle katte kan være skrøbelige for nye forandringer. Du skriver, at det virker som om hun trives med din kæreste. Men måske hun alligevel synes han er en trussel på hendes enemærker og føler at hun er nød til at sætte sine mærker med lidt tisseri. Når du nu først har undersøgt, at det ikke er sjat-tisseri hun laver, så skal du prøve at begrænse kattens områder en uges tid. Brug fx et badeværelse eller køkken. Så den er tæt på bakken. Sæt mad, vand og sovested derud. Vask de steder af hvor den har tisset med Rodalon. Rengøringsmidler som Klorin og Ajax kan nogle katte føle sig tiltrukket af og tisse det samme sted igen og igen. Brug derfor altid Rodalon. Prøv igen at lukke katten ud lidt af gangen, når I er hjemme og kan holde øje med hende. Når hun skal være alene hjemme, også hvis I lige skal ned og vaske eller handle – ud på badeværelset/køkkenet med hende. I skal være hårde og ikke synes det er synd for katten, alternativet er jo at I skal af med hende.

Hvis dette ikke hjælper, så kontakt en god kattedyrlæge og tal med vedkommende og en hormonbehandling. Nogle katte som kommer ud af balance pga. af forandringer, hjælper det at behandle hormonelt.

Giv ikke en kat videre som er urenlig, den fortsætter højst sandsynligt det nye sted.

Med venlig hilsen
Helle Nielsen, Inges Kattehjem

Dyrebrevkassen

 
Stil et spørgsmål til vores dyrlæger

Helt gratis!

Skriv et spørgsmål
Vi har samlet nogle af danmarks bedste dyrlænger

Så du kan få svar på dine spørgsmål