Jeg overvejer at købe nogle vandrende-pinde og

Underkategori: Vandrende pind

2004-03-16 08:00:03
Spørgsmål indsendt af Mads



Jeg overvejer at købe nogle vandrende-pinde og jeg tror at jeg helst vil have Carausius morosus, men jeg har kun et 25 l. akvarium til rådighed (48*25,5*25,5) og hvor mange Carausius morosus kan jeg have i et så lille akvarium? (hvis jeg overhoved kan have nogle).
Mads



Svar fra brevkasse

Hej Mads
Vandrende pinde er lette at holde og avle, og arten Carausius morosus er den almindeligste art, som også er meget let at have med at gøre. Dit akvarium er godt nok. Du bør erstatte dækglasset med en ramme med et helt finmasket net, så der kommer en god luftfornyelse nede hos dyrene, og ungerne samtidig ikke kan slippe ud. Du kan f.eks. sætte 5-10 dyr derned. Vandrende pinde er partenogenetiske, dvs. der er næsten udelukkende hunner, og de kan formere sig uden at blive parret først. Det fænomen kaldes på dansk jomfrufødsel.
Disse insekter er overvejende nataktive og skal derfor ikke have for meget lys om dagen, så du kan anbringe deres beholder på et skyggefuldt sted. Stuetemperatur vil være passende.
Vandrende pinde kan æde en række forskellige slags blade, men de har en tendens til at holde sig til ét foderemne, hvis man først er begyndt at fodre med det. Ja, undertiden kan det faktisk virke helt umuligt at få dem til at æde andet, end hvad de først er blevet vænnet til! Derfor bør du spørge den person, som giver dig vandrende pinde, hvad vedkommende har fodret dem med. For unger bør du også overveje, hvad du går i gang med at fodre dem med.
Brombærblade er gode, og dem kan man også skaffe gennem det meste af året, selv i længere perioder af vinteren, hvis den ikke bliver alt for kold. Du kan stikke brombærkviste ned i et glas med vand, men du kan dække vandoverfladen til, så dyrene ikke drukner. Forud for vinteren kan du fryse brombærblade ned, så du har foder, når du ikke kan samle det i det fri.
Æggene lægges på bunden af akvariet eller terrariet. Du kan enten flytte æggene til en særskilt lille beholder eller lade dem klippe inde hos de voksne. Men oftest klækker flest, hvis man lader dem forblive, hvor æggene blev lagt.
Vandrende pinde vil ofte være så produktive, at man efter nogle måneder får alt for mange unger, som man slet ikke kan passe! Da mange, der holder vandrende pinde, også har krybdyr og padder, vælger de ofte at fodre dem med de overskydende vandrende pinde.
I Danmark findes en forening, der beskæftiger sig med hold af diverse insekter og andre hvirvelløse dyr. Den hedder Exotiske Insekter – måske ville det være en idé for dig at melde dig ind i den (via http://www.einet.dk )? Fra foreningens hjemmeside er der her et par artikler om vandrende pinde, som du givetvis kan få udbytte af:
http://www.einet.dk/online/pinde.htm
http://www.einet.dk/online/sticks1.htm
Med venlig hilsen
Henrik Bringsøe
Nordisk Herpetologisk Forening

Dyrebrevkassen

 
Stil et spørgsmål til vores dyrlæger

Helt gratis!

Skriv et spørgsmål
Vi har samlet nogle af danmarks bedste dyrlænger

Så du kan få svar på dine spørgsmål