Jeg er stødt på nogle bier på vores terasse

Underkategori: Bi

2001-05-09 05:07:03
Spørgsmål indsendt af Maj-Britt Schjerlund, Meløse.Jeg er stødt på nogle bier på vores terasse, som smutter op i skruehullerne på mit havebord. Nogle af hullerne har de dækket til med mudder. Ved siden af mit havebord har jeg en brændestabel. I denne stabel er der nærmest lavet nogle borehuller, som de også kryber ind i. Jeg har prøvet at stikke en skruetrækker i et af hullene. Det var fyldt med gult pollen.
Kan I hjælpe mig med af finde ud af, hvilken bi/hveps det er.
Selve bien/hvepsen er ca. 12 mm lang, brun-/sortstribet, lidt buttet i kroppen og ”lodden”.
Hvordan undgår/kommer jeg af med disse bier/hvepse?
Det er ikke særlig betryggende at have dem til at flyve rundt om mit havebord samt min brændestabel. Det pollen, som de gemmer kommer de vel og henter igen på et tidspunkt.
På forhånd tak.
Med venlig hilsen
Maj-Britt Schjerlund, Meløse.Svar fra brevkasse

De bier, som Mai-Britt i Merløse har flyvende omkring brændestabel og havebord behøver hun ikke at være bange for. Der kan være tale om enten
murerbier eller bladskærerbier, som udviser den beskrevne adfærd. Begge typer er enlige bier, i modsætning til honningbier, som er sociale bier.
Disse enlige bier  yngler i små hulheder eller  tynde huller og er relativt fredelige, så man vil ikke blive angrebet af dem. Bierne lægger et eller flere æg  i hullet og fylder så op med pollen mm, inden hullet lukkes. Snart klækkes æggene og biernes larver lever derefter af den  opmagasinerede pollen. Bladskærerbier skærer halvcirkel runde skiver af forskellige planter, ofte rosenblade. Skiverne benyttes til at bygge små celler f.eks i tynde gange. Hvis man kunne pille gangens indhold ud i hel tilstand ville det nærmest ligne en lang tynd cigar. Da Mai-Britt fortæller at hullerne er lukket med mudder, er der sandsynligvis tale om murerbier.  Murerbierne og bladskærerbierne udnytter kun eksisterende huller i lerskrænter, træstubbe
eller havemøbler mv.  De ødelægger ikke noget og gør nærmest nytte ved at
bestøve frugttræer og buske.
Dyrebrevkassen

 
Stil et spørgsmål til vores dyrlæger

Helt gratis!

Skriv et spørgsmål
Vi har samlet nogle af danmarks bedste dyrlænger

Så du kan få svar på dine spørgsmål