Da Børnehaven Moselinden forleden var på tur

Underkategori: Hveps

2008-04-20 06:45:20
Spørgsmål indsendt af På forhånd tak…Kære dyrebrevkasse.
Da Børnehaven Moselinden forleden var på tur, blev gruppen angrebet af en hvepsesværm. Vi har desuden lagt mærke til, på vores legeplads, at hvepsene graver sig ned i jorden (enkeltvis). Da der er mange af disse hvepsebo meget tæt på institutionen, finder jeg som leder af Børnehaven Moselinden det vigtigt at få følgende info:
1) Er disse "jordhvepse" særlig aggresive, da vi er blevet "overfaldet" af sværme 3 gange indenfor 3 uger?
2) Er der visse perioder, hvor hvepsene er særlig meget omkring?
3) Hvordan formerer hvepsene sig?
4) Er der bestemte forholdsregler med hensyn til opførsel når man møder en hvepsesværm?
På forhånd tak…Svar fra brevkasse

Vi har mange arter af hvepse her i landet, men det er kun gedehamsene, der stikker. Gedehamsene bor i store boer, bestående af flere hundrede arbejdere. Disse boer findes ofte i gamle musehuller i jorden, og hvis gedehamsene angriber, er det som regel fordi boet er blevet beskadiget eller gedehamsene er blevet meget forstyrret - f.eks. ved at børn har hoppet på jorden over et bo. Det sker næsten kun sent på året - i august-september - hvor der er mange gedehamse i boet. Det bedste man kan gøre er at løbe. Sværmen følger sjældent med ret langt fra boet.
De hvepse, der laver små huller i jorden er IKKE gedehamse, men snyltehvepse. Hos dem passer hver hun sig selv og sine egne unger. Og de stikker ikke.
Venlig hilsen Bjørli Lehrmann
 
Dyrebrevkassen

 
Stil et spørgsmål til vores dyrlæger

Helt gratis!

Skriv et spørgsmål
Vi har samlet nogle af danmarks bedste dyrlænger

Så du kan få svar på dine spørgsmål