Viden
 

Ilderen - et anderledes kæledyr

- 08/02/17
ilder
I USA er ilderen et af de mest eftertragtede kæledyr. Lidt anderledes er det her i Danmark, hvor ilderen kun har været kendt som kæledyr nogle få år. Alligevel er der dog mange, der har valgt en ilder i stedet for en hund eller kat.

Facts om ilderen

I realiteten er ilderen slet ikke et nyt husdyr. Den har nemlig eksisteret som husdyr siden 3000 år f.kr., hvor egypterne holdt ildere som husdyr, og brugte dem til kaninjagt. I det 19. århundrede opdrættede Queen Victoria of England hvide ildere med lyserøde øjne - albino ildere (også kaldet fritter), og forærede dem væk som gaver til sine højtstående venner.

Ilderen er en mårtype, og er i familie med bl.a. stinkdyr, grævlinge, mink og hermeliner. En han bliver ca. 70 cm lang med halen, en tæve halvt så stor. Hannen vejer 2-3 kg, og er kraftigere og har et bredere hoved end tæven.

Tilbehør & pleje

Det er vigtigt, at man fodrer sin ilder rigtigt. En god idé er, at bruge det specielle ilderfoder, der er på markedet, f.eks. Ferret Complete. Det er bedst hvis foderet er hårdt, så det renser ildernes tænder. Tandsten kan nemlig godt blive et problem. Man kan også godt bruge et kvalitets killingefoder, men man bør dog aldrig bruge udelukkende kattefoder.

En ilder har en speciel lidt “vild” lugt, man lige skal vænne sig til. Ilderen skal vaccineres mod hundesyge årligt, have ormekur og neglene skal klippes. En ilder bør kastreres/steriliseres, når den er ½ år gammel. Hvis tæven ikke bliver steriliseret, vil hun blive ved med, at være i løbetid til hun bliver parret, og det kan forårsage forskellige sygdomme - som bl.a. blodmangel, som tæven kan dø af.

En ilder kræver et pænt stort bur, en soveplads, en kattebakke med kattegrus, en mad- og vandskål, en hængekøje og så selvfølgelig mad. Man kan få meget forskelligt tilbehør til ildere, bl.a. telte, hængekøjer og endda også tøj, som f.eks. en flyverjakke! En ting er helt sikkert - ilderen elsker, at kravle ind og ud af ting, men om det lige er en flyverjakke, kan måske diskuteres... En ilder koster fra 1000 kroner og opefter, og basisudstyret uden ilder løber op i ca. 1700 kroner.

Tumle, Tøsen, Futte og Trille

Kichka Lindhardt,23, har haft ildere i ca. 3 år. 4 ildere og et par ilderhvalpe bor i Ballerup sammen med Kichka og hendes kæreste. “Vi er glade for vores ildere. Man får altid sjove oplevelser, når der er ildere i nærheden”, siger Kichka, og fortsætter: “Jeg var simpelthen bare solgt, da jeg så Futte, der kyssede mig i hele ansigtet.” Kichkas ildere kravler lystigt rundt over det hele - også i en flyttekasse, der står i gangen! 

Ilderne bor i et meget stort bur, og når Kichka er hjemme, får de lov, at løbe frit rundt. Har man en ilder, er det vigtigt, at man “ildersikrer” sit hjem, hvilket vil sige, at der ikke er revner og sprækker på over 3-4 cm. Dette sjove dyr, kan nemlig næsten komme ind alle vegne, hvor der bare er et lille hul. Ilderen gør nemlig sin krop flad - og denne evne, sammen med trangen til, at gemme sig og putte, gør, at den kan finde på, at gemme sig under køleskabet eller måske i klædeskabet. Og det er jo altid rart, at man ved, hvor dyret gemmer sig! 

​“Ilderen er verdens mest nysgerrige dyr, så det er med, at holde øje, når den er ude af sit bur. Mine ildere er så nysgerrige, at selv kaktuserne skal checkes ud, også selv om det ender med ømme poter”, siger Kichka og smiler. “Ilderne er rigtig kælne, sociale og kontaktsøgende, og så har de personlighed. Det kan jeg godt lide.”

Ildere og børn

Man skal sætte sig grundigt ind i tingene, hvis man skal have en ilder. Men det skal man iøvrigt altid, når man har med dyr at gøre. “Børn skal være minimum 10 år, og være klar over, hvad det vil sige, at have en ilder”, siger Kichka. En ilder kræver nemlig speciel pasning, og kan ikke sammenlignes med hverken et marsvin eller en hamster. Ilderen fylder ikke så meget som en hund, og er mere social end en kat. 

​“Man kan sagtens gå tur med sin ilder i en sele”, fortæller Kichka, mens vi tager ilderne med udenfor. “Ildere elsker, at være udendørs, og gå på opdagelse.” Og det kan man vist roligt sige, for vi har kun lige sat fødderne i græsset, før ilderne er på vej væk i alle fire verdenshjørner. “Ilderen er et meget lærenemt dyr, og kan f.eks. lære at rulle, sidde på baghen og give pote. Iøvrigt elsker de, at grave i jorden - og i ens potteplanter - i hvert fald dem, der står på gulvet...”

Aktivt kæledyr

“I de ca. 4 timer ilderen er aktiv i døgnet, vil den gøre alt for, at være midtpunkt. Den vil meget gerne leges med og aktiveres, og det er jo bl.a. det, der gør, at den er sjov, at have som kæledyr. Jeg har forskellige legeting til mine ildere. Man kan enten købe noget, eller lave noget selv. Men ilderne elsker, at have noget, at lege med, at gemme sig i osv...”, fortæller Kichka, mens hun prøver på, at holde styr på de 4 ildere, der kravler rundt i græsset.


Tilbage til oversigten