Kat
 

Hvorfor lander katte altid på benene?

- 02/06/16
En kat lander altid på benene

Katte er kendt som seje og udholdende dyr, der kan klare store fald og ulykker. Man taler endvidere om kattens ni liv, som et symbol på kattens evne til at overleve de fleste omstændigheder. Men udover at være kendt for dens mange liv, så er katten også kendt for altid at lande på benene. Det er nemlig set flere gange, at katte ved fald og lignende altid lander på poterne – og hvorfor er det nu lige, at det er sådan?

Orienteringssans og retningsrefleks

Hvis man observerer en kat i slowmotion, så opdager man, at katten lynhurtigt begynder at skifte kroppens balancepunkt, så snart den begynder at falde. Det er kattens krop, der bestemmer hvilken side der skal vende op eller ned – og så snart katten oplever et fald, hvor den har ryggen mod jorden, begynder den at rotere krop, øjne og ører indtil det hele vender rigtigt. Det hele bliver styret af kattens indre øre, der per automatik registrerer hvordan kattens krop vender i forhold til jorden.

Katte kommer sjældnere end andre dyre til skade under et fald, og det er ikke kun fordi deres retningsrefleks sikrer, at de altid lander på poterne. Det er også fordi katten er velsignet på andre områder. Kattens krop opfører sig nemlig lidt som en faldskærm under et fald, som bevirker at landingen bliver blødere. Når en kat har fået vendt kroppen rigtigt under et fald, så slapper den helt af og gør sig bred inden landingen. Det bremser faldet og bløder op for den ellers hårde landing.

Mere fleksibel end så mange andre

Slutteligt så har katte den fordel i forhold til andre dyr, at deres rygsøjle er meget fleksibel. Det har den effekt at katte har meget nemt ved at korrigere medens de er i luften, og at de derved har meget nemmere ved at lande på poterne. Katte har ligeledes 30 ryghvirvler – mod menneskets 24 – der medvirker til kattens smidige og meget bøjelige krop.

Selvom det virker indøvet, så er katten ikke blevet lært, hvordan den skal falde i luften – det er en medført evne, som de kære katte har fået med sig. Allerede fra katte er seks uger gamle, kan de bevæge sig, hoppe og falde på en sikker og koordineret måde.Tilbage til oversigten