Hund
 

Hvordan sveder hunde?

- 16/12/16
hunde sveder

Sommeren nærmer sig, og det betyder ofte at solen og varmen følger med. De fleste af os ser altid frem til sommeren, da det betyder at vi slipper for det store overtøj og de mørke morgenener. Vi mennesker har det også fint i varmen – i hvert fald indenfor rimelighedens grænser – og vi kommer nemt af med varmen ved at svede. Men hunde har ikke svedkirtler på samme måde som vi mennesker, så hvordan kommer de af med varmen?

Svedkirtler på poterne og halsen

Vi mennesker har svedkirtler fordelt over hele kroppen, der hjælper os til at nedkøle vores krop i varmen. Men hunde har kun svedkirtler på poterne, hvorfor de er langt fra lige så effektive til at regulere kropsvarmen som menneskers svedkirtler. Derudover, så har hundes svedkirtler ikke helt samme funktion som vi menneskers.

Hundenes svedkirtler er nemlig placeret mellem poterne for at forhindre udtørring af poterne, samtidig med at svedkirtlerne udskiller dufte, der afmærker territorier.

Hunde bruger altså ikke deres svedkirtler til regulering af kropsvarme, men hvad bruger de så? Jo, hunde halser, når de har det varmt. Det vil sige, at hunde trækker luft henover tungen for at afkøle kroppen. Det er altså ikke unaturligt, at din hund har hyppig, og næsten voldsom, vejrtrækning i særligt varmt vejr.

I og med at hunde ikke regulerer deres kropsvarme som vi mennesker, har de en øget risiko for dehydrering. Det er altså meget vigtigt, at din hund får nok væske i sommermånederne – og at den altid har mulighed for at søge skygge i varmen. Hvis din hund har brug for at halse meget, så bliver de hurtigt tørstige, og dermed har de behov for fri adgang til væske.

Et godt tip til hundeejerne i forbindelse med den kommende sommer, er at hjælpe hunden med at blive afkølet. Det kan derfor være en god ide at spule hunden med koldt vand fra slangen en gang imellem, da det er med til afkøle hundens krop. Det lyder måske ikke rart at blive spulet med koldt vand, men din hund vil finde det kølende vand behageligt og velkomment. Det er ligeledes vigtigt, at din hund altid har mulighed for at søge skygge i varmen.Tilbage til oversigten