Kat
 

Hvordan spinder en kat?

- 16/06/16
hvorfor spinder katte

Det er nok de fleste, der ved, at en kat kan finde på at spinde, hvis man aer den. Det er også de fleste, der forbinder kattens spinden med noget positivt, der giver udtryk for, at katten har det godt. Men hvor kommer lyden fra, når en kat giver sig til at spinde – og hvorfor gør den det egentlig?

Katten har også stemmebånd

Ligesom mennesker har katte faktisk også en slags stemmebånd, og det er dette stemmebånd, der fremkalder den velkendte lyd. Når katten begynder at spinde, er det fordi der passerer luft forbi kattens strubehoved, hvor der sidder vibrerende muskler. Det er med andre ord kattens svar på menneskets stemmebånd.

Katten er en sjov størrelse, når det angår dens spinden – for den kan faktisk spinde uafhængigt af de andre lyde, den ellers kan frembringe. Det betyder altså, at du godt kan fange din kat i at spinde samtidig med at den mjaver. Det skyldes, at de vibrationer der fremkommer omkring kattens strubehoved, ikke er noget kattens selv styrer.

Det er en nerveimpuls der fremkommer per automatik, og altså derfor er mere eller mindre uafhængig af katten selv. Ligeledes kan en kat spinde uafbrudt i lange periode, da spinde-lyden kan frembringes ved både ind- og udånding.

Men det er ikke kun forbeholdt huskatte at spinde, for deres større artsfæller er faktisk også kendt for at spinde. Store katte som eksempelvis løver, tigre og leoparder kan også spinde – dog spinder de kun ved udånding, da deres tungeben er mere elastisk end huskattes. Det gør til gengæld de store katte i stand til at brøle.

Katte spinder for at skabe tryghed

Man har ikke fastlagt helt præcist hvorfor katte spinder, men det ligger fast at de spinder for at skabe tryghed. Det er ligeledes derfor at killinger spinder utroligt meget, når de dirrer hos deres moder. Når killingen spinder er det med til at skabe bånd mellem moder og unge – og det er ligeledes en del af kommunikationen mellem kattene.

Men en kat kan også finde på at spinde af helt andre årsager, eksempelvis hvis de er utrygge, har ondt eller er nervøse. Det er altså ikke nødvendigvis ikke kun et godt tegn, at en huskat spinder. I disse situationer beroliger katten sig selv ved at spinde.

Ofte oplever man at katte spinder, når de bliver aet, og her er det oftest et signal om, at katten er tilfreds og har det godt. Man formoder, at kattens spinden i denne sammenhæng fungerer på samme måde, som når en killing spinder medens den dirrer hos sin moder. Det er altså kattens måde at udtrykke tryghed og veltilpashed overfor sine mennesker på.Tilbage til oversigten