Hund
 

Hvordan plejer jeg min hunds tænder?

- 16/12/16
Hundens taender

De fleste bliver overrasket over, hvor ofte dyrehospitalerne støder på hunde med dårlige tænder og tandproblemer. Flere dyrehospitaler rapporterer, at de ser tandsygdomme eller tegn på dårlig tandhygiejne ved op mod 80 % af alle de hunde de undersøger på klinikken.

Det er altså et udpræget problem hos hunde, at mundhygiejnen er for dårlig. Men hvordan plejer du din hunds tænder, og hvordan sikrer du dig, at din hund har en god mundhygiejne? Køb bedste tandpleje produkter til din hund her

Det første du kan gøre, hvis du er i tvivl om din hunds mundhygiejne, er at få foretaget et tandeftersyn hos din lokale dyrlæge. Der findes dyrlæger over hele landet, og mange af dem tilbyder endda at give din hund et gratis eftersyn.

Plak og tandsten er synderen

Ligesom mennesker, så udvikler din hund også tandsten og plak fra spyt, mad og bakterier. Hvis du ikke får fjernet din hunds plak og tandsten, så vil det med tiden føre til tandkødsbetændelse og fremme sygdommen paradentose. Paradentose ses ofte hos ældre hunde og er er den hyppigste grund til løse tænder og tab af tænder hos hunde. Nedbrydningen af vævet omkring tænderne sker hurtigere hos hunde end hos mennesker.

Det er derfor meget vigtigt, at du hele tiden er opmærksom på din hunds tænder og tandkød. Problemet med plak og tandsten hos hunde er endvidere, at det oftest først bliver et problem efter en årrække – og at man således ikke bemærker noget i hundens første år. Det kan dog blive stort problem hos ældre hunde.

Det der kan ske, for en ældre med hund med eksempelvis tandkødsbetændelse, er at der udvikles slemme infektioner, som spredes til blodet, nyrerne eller leveren. Det kan i værste tilfælde betyde et kortere liv for din hund, og det vil man for alt i verden undgå. Udover at god mundhygiejne altså kan spare dig for dyre hospitalsregninger, så får du også en sundere og gladere hund. Køb bedste tandpleje produkter til din hund her

Hvis du passer din hunds årlige eller halvårlige tjek hos dyrelægen, så vil tandproblemer formentlig blive opdaget i rette tid. Der er dog nogle typiske symptomer, som du selv kan holde øje med i hverdagen.

Symptomerne for dårlig mundhygiejne hos din hund, er typisk;

  • Gule aflejringer ved din hunds gummelinje
  • Nedsat appetit og spisevanskeligheder
  • Blodige gummer
  • Dårlig ånde

Selvom de fleste nok vil mene, at hunde sjældent har god ånde – så er udpræget dårlig ånde ofte et tegn på problemer hos din hund. Du skal derfor være varsom med at afskrive hundens dårlige ånde som noget ganske almindeligt.

Pleje af hundens tænder og mund

Det er hverken kompliceret eller dyrt at pleje din hunds tænder og mund. Du skal faktisk blot pleje hundens mund, som du ville din egen; altså regelmæssige tandeftersyn og børstning af hundens tænder. Du skal dog ikke bruge almindelig tandpasta til din hund, da det kan give dem dårlig mave – og ofte kan de heller ikke lide smagen. Du bør derfor købe en velsmagende hundetandpasta og en tandbørste og børste hundens tænder cirka 2 gange om ugen. Køb bedste tandpleje produkter til din hund her

I starten vil din hund måske ikke synes om at få børstet tænder, så der skal tilvænning til. En god måde at starte på, er at påføre hundetandpasta på fingrene, og dernæst massere det på hundens tænder. Det vænner hunden til smagen af tandpastaen, og med tålmodighed kan du hurtigt gøre tandbørstningen til en god vane.

Det vigtigste når du vil starte med tandbørstningen af din hunds tænder, er gøre det til en god oplevelse. Du bør altså bevæbne dig selv med ro og tålmodighed.

Udover tandeftersyn og tandbørstning, så findes der også en masse forskellige godbidder, tyggeben og tørfoder, som dem her, der forebygger og bekæmper plak og tandsten. Tyggeben og hårdt tørfoder kan ofte sprænge tandsten af hundens tænder.Tilbage til oversigten