Vi er en københavnsk familie der til vinter flytter

Underkategori: Ged
Tema: Pasning, pleje, trivsel, aktiviteter, levevis

2005-07-18 06:00:59
Spørgsmål indsendt af Københavnerfamilien



Vi er en københavnsk familie der til vinter flytter til et dejligt hus på landet med 3500 km2. jord. Foruden stor køkkenhave og høns, kunne vi mægtig godt tænke os en lille flok geder til malkebrug. Og så er det at dagens dumme spørgsmål presser sig på: For at man kan malke en ged, skal den så have kid? Og hvis ja, hvad skal vi ”stille op” med alle de kid? For god orden skyld, skal jeg nævne at vi er vegetarer, så vi agter ikke at spise dem! Hvor mange geder er det nødvendigt at have, hvis man vil ha mælk til hus (og oste) behov? Og er det svært at malke en ged? Kan en ged malkes i mange år eller bliver den for gammel? Vi er meget opsatte og seriøse omkring dette, men også som det fremgår, endnu helt på bar bund. Glæder os til at lære mere ...
Med venlig hilsen
Københavnerfamilien



Svar fra brevkasse

Kære Københavnerfamilie
For at kunne malke en ged, skal den have født et kid, og den får almindeligvis to kid hver gang den læmmer. En ged kan blive ca. 15 år gammel. Der findes forskellige gederacer, og deres mælkeydelse er forskellig . Ydeevnen ligger fra ca. 500 til 1000 liter mælk i løbet af 300 dage. Gedekød smager ret godt, og man kan slagte gedekiddet fra det er ca. 3 måneder. Man kan nøjes med at bedække sin ged hvert andet år, og derfor malke det i to år. Mælkeydelsen vil være mindre om vinteren, men den vil stige igen om sommeren. Det vil passe med to geder til en almindelig husholdning, både til mælk og ost. Det er nemmere at malke får end geder, men det skal bare læres. Jeg kan i øvrigt anbefale en bog, der kan lånes på biblioteket: "Geder til husbehov". Der står hvad man har brug for at vide, hvis man skal holde geder.
Venlig hilsen
Lone Westh

Dyrebrevkassen

 
Stil et spørgsmål til vores dyrlæger

Helt gratis!

Skriv et spørgsmål
Vi har samlet nogle af danmarks bedste dyrlænger

Så du kan få svar på dine spørgsmål