Jeg vil godt have nogen informationer om en ko f.

Underkategori: Ko

2005-01-31 03:33:30
Spørgsmål indsendt af Jose



Jeg vil godt have nogen informationer om en ko f.eks. Hvad den spiser, hvad for noget mad man får af den og hvad man kan bruge den til?
Kærlig Hilsen Jose



Svar fra brevkasse

Kære Jose
Jeg skal i store træk fortælle dig lidt om køer.
Der er flere slags køer, der er malkekvæg, kødkvæg og blandingskvæg. De bliver alle avlet til forskellige formål Malkekvæg leverer mælk, og deres foder bliver meget nøje beregnet, så de kan levere så meget mælk som muligt. Kødkvæg avles, så  kalvene vokser godt og tager hurtigt på i vægt. De bliver slagtet og solgt i forretningerne. Blandingskvæg kan både give mælk,  eller slagtes som kødkvæg. Malkekvæg, bliver selvfølgelig også slagtet og solgt i forretningerne. Kødkvæget er det bedste, da det er avlet til formålet. Landmændene udarbejder fodringsplaner til deres køer, så de har den bedste ydeevne. Om sommeren kan køer leve af græs. Nogle køer står på stald det meste af tiden. En stor ko kan spise 10 kg. hø om dagen, så vil den holde sin vægt. Hvis den giver mælk eller leverer kalve, skal den have mere foder. Køer kan også fodres med kål, runkelroer, sukkerroer eller andre grøntsager. Man kan også bruge en blanding af forskellige kornsorter, f. eks. valset byg og havre. Der gives også tilskud af kalk, benmel og salt  Har man sine køer på stald om vinteren og sætter dem på græs om foråret, skal man, et stykke tid inden de kommer ud, give dem  en mineralblanding, der indeholder magnesium, ellers bliver de syge, de kan få græsforgiftning. Hver enkelt landmand har sin måde at fodre sine dyr på, og der findes måder at behandle hø og græs på, så man kan bruge det om vinteren. Når kalven eller koen slagtes  har man bestemte måder man opdeler kødet på, da de forskellige dele ikke er lige møre, og derfor bruges til forskellige retter. I store træk siger man, at forkødet: bove hals, skank bruges til gryde eller ovnretter. Ryggen bruges til steaks eller bøf. Mørbraden er det mest møre på koen og bruges til bøf eller tournados. Køllen, den bagerste del,  består af kød der ikke er lige mørt. Noget bruges også til gryderetter noget bruges til roastbeef og noget bruges til stege eller bøffer.  Der findes kogebøger, der viser hvordan kødet skæres ud og hvilke retter man kan lave af de forskellige dele. Man skærer ikke kødet ens ud i alle lande, og bruger det selvfølgeligt også forskelligt
Man kan sagtens købe et par kalve og have dem gående og fodre på dem, indtil de kan slagtes. Det kræver dog græsareal og staldplads.
Venlig hilsen Lone Westh

Dyrebrevkassen

 
Stil et spørgsmål til vores dyrlæger

Helt gratis!

Skriv et spørgsmål
Vi har samlet nogle af danmarks bedste dyrlænger

Så du kan få svar på dine spørgsmål