Foderblanding til gravide geder og kid?

Underkategori: Ged
Tema: Fodring

2013-08-29 02:58:31
Spørgsmål indsendt af Lars Nielsen, BredeboKan I give mig en foderblanding til gravide geder og kid til opfedning? Hvad er bedst til de små kid?
Lars Nielsen, BredeboSvar fra brevkasse

Kære Lars Nielsen, Bredebro.
Din ged har brug for både grovfoder og kraftfoder, vitaminer og mineraler. Man siger en ged, der vejer 60 kg, skal have en foderenhed ( f.e) for at holde sin vægt.
Grovfoderet vil være halm eller hø og græs. Disse foderemner holder maven i gang. Kraftfoderet tilfører proteiner , fedt ,vitaminer og mineraler. Dette foder kan købes færdigt i en grovvarebutik.
Du kan også fodre med korn. Du skal så helst lave en blanding af hel byg og havre og her tilsætte ærter eller hestebønner og derudover give tilskud af vitaminer og mineraler.
Du kan også give din ged rester fra husholdningen f. eks. kartofler, gulerødder og æbler. Jo mere varieret foder du bruger, des bedre vil din ged udnytte foderet. I de sidste to måneder af drægtigheden, skal du give ca. 200 g. ekstra kraftfoder , da fostrene vokser meget i den sidste del af drægtigheden. De nyfødte kid skal patte hos moderen for at få den råmælk, der sætter maven i gang. Efter få dage vil kiddene begynde at tygge strå og smage på kraftfoderet, og efter 14 dage, kan de spise det samme foder som moderen. En ged kan godt klare 3 kid. Hvis du ikke synes kiddene trives lige godt, kan du give sutteflaske i en periode. Du kan købe et mælkeprodukt i en grovvarebutik , der er beregnet til lam og kid. Du skal også give mere kraftfoder til din ged, men kiddene patter.
Når kiddene er 2-3 måneder gamle vil de spise ca. 200-300g kraftfoder hver fordelt over to måltider. Hvis du har brug for mere information, findes der en udmærket bog, der hedder geder til husbehov, som kan lånes på biblioteket.
Venlig hilsen
Lone Westh

Dyrebrevkassen

 
Stil et spørgsmål til vores dyrlæger

Helt gratis!

Skriv et spørgsmål
Vi har samlet nogle af danmarks bedste dyrlænger

Så du kan få svar på dine spørgsmål