Plaget tæve efter sterilisering


2016-05-26 15:21:49
Spørgsmål indsendt af LouiseVVMin 5-årige rott/lab blev steriliseret midt i april (2016). Livmoderen og æggestokkene blev fjernet, (der var en cyste på den ene æggestok). Jeg valgte som udgangspunkt, at få hende steriliseret da hun, flere gange, var konstateret "falsk drægtig", og derudover var meget besværet i hver løbetid, da hun i forvejen har problemer med hofterne, som blev forværret af hendes kejtede gang, når underlivet drillede. (hun fik for ca. 3 år siden lagt guld i hofterne).

Dagene efter steriliseringen var ikke de letteste for hende. Hun var plaget af stress og smerter ved afføring, som hun derfor forsøgte at undgå. (det var ganske normalt at se på, NÅR hun endelig lukkede lidt ud). Efter ca. 10 dage begyndte hun at pletbløde. Jeg strøg til dyrlæge, som formodede en blærebetændelse og evt. irritation af det lille stykke livmoderhals, som stadig er tilbage. Hun kom på penicillin. Blødningerne stoppede stort set med det samme igen, men hun blev ved at stresse op og "holde igen" på afføringen. Jeg forsøgte at se tiden lidt an, men efter godt en uge, opdagede jeg så, at hun igen havde pletblødt rundt på stuegulvet. Der var ligesom kommet en prop/klump ud (som lignede en lille skovsnegle-unge), og ca. 10 dråber rundt i huset. Denne gang uden betændelse i urinen. Hendes halerod var hævet og hun var usikker på bagbenene - præcist som når hun var i løbetid (og falsk drægtig), dog med den ekstra tvist, at hun stadig helst ikke vil af med afføring. Der kom ikke mere blod efter de ca. 10 dråber, hvilket er ca. 14 dage siden nu.

Jeg er ret frustreret, da jeg tydeligt kan se, at hun ikke har det godt. Udover de kortvarige blødninger, så ser jeg en del ændringer efter operationen. Hun stresser meget nemt. Hun trækker sig fra selskab herhjemme, går oftest i soveværelset og lægger sig alene. Hun "puster" en del, er besværet af sin gang, smasker, små-brummer (vægrer sig), når hun strækker bugen, og går oftest med store øjne, dukket hoved og ørerne tilbage. Hun spiser pludselig meget græs, og vågner flere gange af sin søvn med kvalme/opstød (løfter hovedet og synker som en gal). Og ja, så forsøger hun at undgå, at komme af med afføring.

Mine tanker er selvfølgelig blot gisninger, ud fra begrænset viden og egne observationer.
Tænkte først om det mon er hofterne der driller - det har dog aldrig vist sig på den måde før, og det forklarer jo heller ikke blødningerne. Hun har fået en blokade hos en dyrlæge, hvilket plejer at hjælpe på hofterne, men det har ikke ændret noget. Det virker som om, at det er ubehageligt for hende, hver gang hun skal sætte sig i en stilling, hvor mave/underliv/tarme bliver presset, eller når afføringen skal passere et bestemt punkt inden i - der er ikke tegn på smerte i selve endetarmen, eller når man trykker under hende udefra. Hvis jeg (uden viden og belæg) skal forklare det, så vil jeg påstå, at der er noget der gør ondt i hendes tarme eller underliv efter sterilisationen..
Derudover kommer jeg i tvivl, om de gange hun har været "falsk drægtig", mon HAR været falsk drægtighed, eller om der kan være noget helt andet galt. Man hører ofte om, at hundene "passer" legetøj, bygger rede osv. - ting hun aldrig har gjort. Eneste ændret adfærd i disse perioder har været stress, og det at hun har søgt for sig selv, sikkert fordi hun ikke havde det godt. Hun fik piller (anti-hormon?) mod den falske drægtighed, men gik alligevel uventet i løbetid lige efter. Det er senere vurderet, at cysten på æggestokken kan have spillet ind. Derfor kan min frygt nu gå på, om der måske kan gemme sig endnu en cyste et sted (på trods af det vel nu manglende hormon?), da hendes opførsel er stort set den samme, selvom livmoder og æggestokke er fjernet.

Hendes appetit fejler intet (tværtimod er den øget), og hun har, i løbet af dagen, perioder hvor hun virker frisk, og vil lege med sin elskede bold, trods stress og den besværede bevægelighed..
- Hun bliver dog hurtigt træt og ekstra "sløj" efterfølgende..

Jeg benytter normalt en ganske kompetent dyrlæge, og det er hverken ham eller hans arbejde, som jeg ønsker at sætte spørgsmålstegn ved. Jeg søger hverken diagnose eller medicinering, udelukkende flere øjne og uvildige tanker omkring situationen.

På forhånd mange tak!


Svar fra dyrlæge

Kære hundeejer.

Jeg ville anbefale at foretage en grundig undersøgelse af din hunds bughule ved ultralydsscanning og se om der er en forklaring på hendes ændrede adfærd.

Mvh
Dyrlæge Liana Vulfson
Grundtvigs Dyreklinik
www.grundtvigs-dyreklinik.dk
Liana Vulfson
Grundtvigs Dyreklinik
Tuborgvej 266 B
 København NV
Phone: 21628542
Stil et spørgsmål til vores dyrlæger

Helt gratis!

Skriv et spørgsmål
Vi har samlet nogle af danmarks bedste dyrlænger

Så du kan få svar på dine spørgsmål