Hvorfor bider vores hvalp hele tiden?

Underkategori: Hund
Tema: Pasning, pleje, trivsel, aktiviteter, levevis

2006-01-23 07:05:09
Spørgsmål indsendt af Anita



Kære "dyrebrevkasse".
Vi er en familie på 2 voksne samt et barn på 4 år (pige) der for ca. 2 uger siden har fået os en hundehvalp, tæve, det er en blandingshvalp: Mor er labrador og bordercollie, far labrador.
Den er købt på en gård ca. 20 km syd for Skælskør, hvor 2 af familiens tæver var blevet bedækket tilfældigt af en omstrejfende hanhund. Forholdene dér synes at være i orden, selvom denne familie ikke er opdrættere (i hvert fald frivilligt). Hundene (2 kuld på hhv. 5 og 7) syntes at være i den fineste stand, sociale og venlige, og selvfølgelig også som hvalpe er, nysgerrige, legesyge og bidende med deres spidse hvalpetænder....
Efter hjemkomsten hertil faldt vores hund ret hurtigt til. Den er meget udadvendt og modig, den prøver ret så meget at dominere vores datter, som prøver, efter vores råd, at sætte sig selv højere på rangstigen, men det er ikke så let. Hunden løber efter hende, når hun bevæger sig rundt (især når hun løbet, hvilket selvfølgelig "tricker" hvalpen). Den har flere gange, selvom hun blot har siddet på en stol eller i sofaen, pludselig hoppet op imod eller til hende og snappet efter hende, og et par gange bidt hende. Vi er alle meget ulykkelige over denne situation, som vi føler vi ikke rigtig kan styre. Her til aften prøvede den at bide mig, efter jeg havde tilrettevist den, fordi den snappede efter mig.
Hunden er ikke kun sådan, den er meget glad, venlig og kærlig, når ikke lige den er i bidehjørnet, hvilket desværre er ret ofte efterhånden.
Hvad skal vi gøre? Kan det virkelig være rigtigt, at vi skulle blive nødt til at skille os af med vores hund, som vi jo meget gerne ville beholde, dog ikke på bekostning af vores datters sikkerhed.
Vi er begge udearbejdende (jeg deltids), og hunden er alene hjemme nogle timer (ml. 5-7) hver dag, hvilket den tilsyneladende klarer fint. Den er naturligvis ikke renlig endnu, og når vi kommer hjem fra arbejde, er der en del avis-konfetti og hundeefterladenskaber der lige skal klares før alt andet!!
Vi går ofte ud i haven med den, men de længere ture er foreløbigt henlagt til weekenden. Der leges også en del med den, dog måske ikke så meget, som den kunne have brug for...? Vi forsøger (efter råd fra et par hundebøger vi har læst) at lære den dens plads i rangordenen, da den jo er dominerende af natur, men den udfordrer en del, den kigger også meget i øjnene, og har et meget stærkt blik, også pga. de lyse øjne (formentlig fra bordercollie-siden).
Har I nogle gode råd til os? På forhånd tak.
Med venlig hilsen
Anita Bellamy Sørensen



Svar fra brevkasse

Hej Anita
En hundehvalp på omkring 10 uger er ikke dominerende. Det med at den stirrer/kigger gør de hunde der er mest angste/bange for hvad der sker hvis de flytter blikket. Den overlegne vil altid være den der roligt flytter blikket og ikke - som mange fejlagtigt tror, den der holder blikket.
En hund i den alder behøves ikke læres rangorden. I skal være forældre overfor den og sørge for, at den får den rette mængde motion og stimulering den har brug for - og det er nok ikke så meget som i umiddelbart tror. Langt de fleste over- aktiverer- og stimulerer deres hunde og i en alt for ung alder. Så kontakt en adfærdskonsulent der har erfaringer med stress - evt. mig gennem www.kaeledyrskompagniet.dk og få råd og vejledning om hverdagen.
Det med at den "bider" jeres datter og dig kan have noget at gøre med, at hvalpen ikke helt har lært sig bidehæmninger som det kaldes. Det vil sige, at den ikke fra forældrenes side (hunde mor og far) har lært hvad tænderne kan gøre af skade og de må i så lære den.
Jo mere stresset end hund er, jo hurtigere vil den reagere på hvad den tror, er leg, og måske opfatte det som kampleg, hvilket så vil sige, at leg som trækkelege og kamplege ikke lige er sagen lige nu.
Ofte er hundehvalpe særdeles stresset bare ved at blive taget fra de vante omgivelser. Hvis man så samtidig har gjort et stort nummer ud af at "vise den hvor den bor" og diverse gåture i området samt venner og bekendte på besøg for at hilse på det lille vidunder, ja så er stressen for alvor lagt ind i hvalpen. Derfor ses ofte manglende bidehæmninger og voldsom leg med familiens yngste.
Det med at hvalpen følger efter når der løbes er også helt normalt for hunde i den alder, da det at bevæge sig animer til at følge efter. Så prøv at begrænse løben, legen og høje råb inden for.
Som jeg læser dit brev, ser jeg ingen grund til at tilbageleverer hvalpen. Håber at høre fra dig over mailen bakkely@kaeledyrskompagniet.dk
Kærlig hilsen
Adfærdskonsulent og hundetræner
Gitte Westen Breaum

Dyrebrevkassen

 
Stil et spørgsmål til vores dyrlæger

Helt gratis!

Skriv et spørgsmål
Vi har samlet nogle af danmarks bedste dyrlænger

Så du kan få svar på dine spørgsmål