Kat
 

Hårboller hos katte

- 01/09/15
katte og hårboller
Mange katteejere ser hårboller som et problem hos deres kat, men hårboller er en helt naturlig ting, som opstår, når din kat rengører sig.

Hvad er hårboller?

En hårbolle er, meget simpelt forklaret, en klump hår, der samles i en kats mavesæk. Det er meget almindeligt for alle typer af katteracer i alle aldre. Det er helt normalt, at en kat ’kaster op’ med jævne mellemrum. Det er altså som regel ikke noget, som man skal være specielt opmærksom på, medmindre at hårbollerne kommer meget ofte, eller virker til, at din kat har store problemer med at få hårbollerne op.

Hvordan opstår hårboller?

Hårboller opstår på grund af din kats daglige soignering. Katte slikker sin pels for at holde den ren, og der vil uagtet ofte ende hår i munden på den bekostning. Katten kan ikke spytte hårene ud af munden igen, på samme måde som et menneske kan. Katte har små bagudvendte modhager på tungen, og derfor er katten simpelthen nødsaget til at sluge hårene.

Normalt vil hårbollerne passere fra mavesækken og videre til tarmsystemet, men til tider vil der være forstyrrelser i mavesækken, som gør at hårene ikke udgydes på normal vis. Når det sker, vil hårene samle sig i kattens mavesæk og kan derfor kun komme ud af tarmsystemet, når katten kaster op.

Hvilke katte får hårboller?

Det er, som nævnt, meget almindeligt, at alle katte har hårboller, men langhårede katte har dog en øget risiko. Alle katte med pels på kroppen fælder og kan dermed danne hårboller. Samtidig er det også mere udtalt i din kats fældningsperioder, eller hvis din kat har lopper.

Det er altså en stor misforståelse, at det kun er pelsrige katte, der fælder – der er dog forskel på, hvor meget de fælder. I nogle tilfælde, hvor flere katte bor under samme tag, vasker kattene ofte hinandens pels, som en del af deres normale sociale adfærd, og derved får katten ikke bare sin egne pelshår i maven, men også en anden kats.

Hvordan kan man se, om katten får hårboller?

Som nævnt er det meget normalt, at katte kaster hårboller op, og måden, som det foregår på, er ofte, at katten spiser et almindeligt måltid og kort efter hoster og tager dybe vejrtrækninger. Katten kaster ufordøjeligt materiale op nogle timer efter. ’Opkasten’ har en aflang form, og altså ikke rundt, som navnet kan antyde.

Hårboller kan nogle gange sætte sig som forstoppelse i tarmen, og katten kan dermed ikke komme af med hårbollen som normalt. Hvis din kat har forstoppelse, vil du ofte kunne se det ved, at katten tilsyneladende stadig er sulten og derfor sætter sig ud til sin madskål, men uden at spise noget. Samtidig vil den besøge kattebakken flere gange uden succes.

Hvad kan man som ejer gøre for at hjælpe sin kat?

For det første skal man altid huske, at det er meget normalt, at din kat kaster hårboller op, og i de fleste tilfælde behøver du ikke gøre noget.

Ser det dog ud til at være enten besværligt for din kat at komme af med hårbollerne eller tegn på en forstoppelse, er der flere ting, som du kan gøre. Hvis der er tegn på hyppig dannelse af hårboller, kan du fx tjekke, om din kat har lopper. Er der tegn på forstoppelse kan du enten lade din kat faste i et døgn og derefter give den skånekost for at rense ud i tarmsystemet.

Dyrlægen kan også ordinere et middel, der fremmer tarmbevægelserne og får hårbollerne til at passere som normalt. I de fleste tilfælde kan enten kattemalt eller kattegræs også hjælpe. Kattemalt gør det nemmere for hårbollen at passere gennem tarmsystemet, mens kattegræs påvirker maven og får din kat til at kaste hårbollen op.

Du kan også gøre meget for at forebygge mod hårboller. Du kan fx børste dens hår for at forhindre, at den slikker så mange hår i sig. Ved at børste håret mindsker du mængden af løse hår, som den kan slikke i sig. I de store fældeperioder kan du også jævnligt vaske katten, så den får vasket de løse hår af pelsen.

Du kan også give den foder med højt fiberindhold eller tørfoder fra dyrlægen, som er specielt udviklet til at forebygge hårboller.


Tilbage til oversigten