Jeg har et marsvin (albino)som har meget svært

Underkategori: Marsvin
Tema: Sygdom, parasitter, neutralisering

2013-04-29 07:03:43
Spørgsmål indsendt af Signe Kristensen



Hej brevkasse,
Jeg har et marsvin (albino)som har meget svært ved at sige noget. Hun er ca 3 år gammel og har haft det sådan i al den tid jeg har haft hende (2½ år). Hun udsteder nogle hæse lyde, hvor mine andre marsvin udsteder høje, glade og pibende/skrigende lyde.
Tror I det er noget, der kan gøres noget ved? - eller tror I det generer hende? Hun vil gerne sige noget.
Jeg havde et andet marsvin (Tulle) - hun blev kun 2½ år gammel. Hun fødte mig nogle prægtige unger. Hendes kindtænder voksede og hun kunne ikke spise. Skyldes det sygdom? Hun fik rigeligt med grønt og noget at gnave i. Vi gik til dyrlæge med hende, da hun ikke havde spist i flere dage. Han ville bedøve hende og gav et astronomisk beløb for at behandle hende - så vi valgte at få hende aflivet.
Nu læser jeg i jeres brevkasse, at det slet ikke er et større indgreb på et marsvin at klippe tænderne? Så jeg får det helt dårligt med aflivningen.
Er det rigtig forstået, at vores dyrlæge bare ikke har forstand på marsvin?
Venlig hilsen
Signe Kristensen



Svar fra brevkasse

Hej Signe.
Der er forskel på hvor meget marsvin kommer med af lyde. Nogle siger mindre end andre så det ville jeg ikke bekymre mig om.
Om det med tænderne så kommer det meget an på hvor meget de er blevet for lange og om dyrlægen kender nok til marsvin. Det er desværre ikke lige et af de dyr som de fleste har lært for meget om under deres uddannelse, men det er mange steder blevet bedre.
Tandfejl kan være arveligt, så jeg kan ikke svare dig på om hun kunne have været hjulpet ved en slibning / klipning af tænderne. Hos nogle marsvin vil det skulle gøres hver eller hver anden måned og så synes jeg det er synd for marsvin og man skal så hellere vælge den tunge beslutning om at få det aflivet.
Hvis jeres dyrlæge har ment det var et slemt tilfælde så koster det en del at få det gjort med narkose, sygeplejerske osv.
Hvis et marsvin ikke spiser i flere dage så tager leveren som regel skade og det bør så aflives. Det kaldes "Drægtighedssyge" selvom hanner også kan få sygdommen.
Her er noget jeg tidligere har skrevet om Drægtighedssyge:
Drægtighedssyge rammer ikke kun hunner der er drægtige (gravide) men også hanner hvormed sygdomsbetegnelsen er lidt misvisende. Sygdommen rammer dog oftest hunner der er sat i avl og meget ofte overvægtige hunner som sættes i avl.
Drægtighedssyge opstår når et marsvin ikke spiser tilstrækkeligt og begynder at forbrænde fedtreserverne i kroppen. Dette kan leveren ikke holde til hvorved denne bliver overbelastet og holder op med at fungere.
Marsvin tåler ikke at holde op med at spise i særligt lang tid. Man siger som en "tommelfingerregel" at er der gået 24 timer, så er det for sent at redde marsvinet. Derfor bør man ikke sætte hunner der vejer over 1.000 gram i avl. Der findes selvfølgelig undtagelser for regler, for nogle af de store racer, men her må man rådføre sig med en erfaren opdrætter af racen inden de sættes i avl.
Eneste behandling er at dyrlægen giver elektrolyt-indsprøjtninger (væske givet i nakken med salt- og sukker-opløsninger), men det er desværre sjældent de kan reddes.
Man vil i nogle tilfælde også fremtvinge en abort for at hunnen som er drægtig ikke skal benytte energi på at opfostre ungerne inde i hende, da de kræver ekstra energi.
Venlig hilsen
Johnny Ramm.

Dyrebrevkassen

 
Stil et spørgsmål til vores dyrlæger

Helt gratis!

Skriv et spørgsmål
Vi har samlet nogle af danmarks bedste dyrlænger

Så du kan få svar på dine spørgsmål