Jeg har 2 hunmarsvin, som er 1½ år gamle.

Underkategori: Marsvin
Tema: Pasning, pleje, trivsel, aktiviteter, levevis

2014-11-24 03:57:20
Spørgsmål indsendt af BirgitteHej marsvinevenner
Jeg har 2 hunmarsvin, som er 1½ år gamle. De er alt for tykke (1006 og 1277 gram). Den tykkeste har endda vejet 1300 gram for bare 3 uger siden.
De har et bur på 50 x 100 m. Om aftenen og om natten er buret åbent, så de kan springe ud og ind af buret (der er en "rampe" fra buret og ned til gulvet).
I november 2001 fik de begge 2 og 3 unger. Mens de var gravide, fik de lov til at spise lige, så meget de ville. Da jeg afleverede ungerne i december, var det som om den tykkeste (den som nu vejer 1277g) savnede ungerne eller kedede sig eller noget 3. for hun spiste konstant tørfoder hø og grønt. Jeg troede en overgang, at een af ungerne havde gjort hende gravid - selvfølgelig ved en fejl (de var begyndt at hoppe op på hende) - så meget tog hun på om ugen, så jeg så tiden an. Men hun var ikke gravid.
Jeg har altid givet dem begge tørret luksushø/græs i høhæk, alm. hø i selve buret og Vitakraft tørfoder med c-vitamin (dem til JUNIOR/unger, lille størrelse piller) + varieret grønt, som persille, babyspinat, gulerødder, peberfrugter, tomat, agurk etc. etc.
Dette er, hvad jeg har gjort, for at de skal tabe sig:
Inden for de sidste 3 uger, har jeg langsomt taget luksushø/græsset fra dem , og de får nu kun alm. hø  - alt hvad de kan spise (kan der være noget i luksushøet, som feder?). Tørfoderet får de ikke længere i en beholder/skål - jeg har købt en bold med doseringsåbning og den skal de skal trille med, for at få det ud (stor fornøjelse! - de er ret kvikke!). Bolden er kun til deres rådighed uden for buret (d.v.s. om aftenen og natten), hvor den kan trille bedre, så de får rørt sig noget mere. Kan jeg helt tage tørfoderet fra dem, indtil de har tabt sig? Jeg vil gerne have, at de skal have unger igen, men ikke hvis de er for tykke. Har I et godt råd eller andre forslag, som jeg nok ved går på mere motion og aktiviteter, men hvad siger I?
Hvor meget (ca.) må de tabe sig om ugen under en "slankekur"
Venlige hilsener
BirgitteSvar fra brevkasse

Hej Birgitte
Det er meget forskelligt hvad de forskellige racer vejer. Nogle kan veje op til 1800 gram men så er de også meget store. Det mere normale er 1000 - 1200 gram for en voksen hun på 1 - 2 år som ikke er i avl. De begynder herefter langsomt at tabe sig med alderen. Et marsvin der er overvægtigt vil have en blævret mave og have form som en pære. De er naturligt lidt bredere om hofterne end om skuldrene. En hun der skal være i avl holder man på 800 - 1000 gram (nogle få racer kan godt veje mere men det kræver kendskab til dem) for at forsøge at forhindre drægtighedssyge. Drægtighedssyge kan du læse mere om på http://marsvin.dk under "oplysninger om marsvin" - "Drægtighedssyge".
Det virker som om du selv har rimeligt godt styr på hvad du skal gøre for at gøre dem mindre fede (hvis de er det). Man må ikke lade dem få en kraftig slankekur for at sætte dem i avl eller af andre årsager, da det kan udløse drægtighedssyge fordi de så vil forbrænde for meget fedt i leveren som så svigter pga. overbelastning. Hanner kan af samme årsag også få "drægtighedssyge". Af denne årsag bør du netop ikke tage tørfoderet helt fra dem. Alt dette står der mere om i den artikel jeg henviser til.
Med venlig hilsen
Johnny Ramm

Dyrebrevkassen

 
Stil et spørgsmål til vores dyrlæger

Helt gratis!

Skriv et spørgsmål
Vi har samlet nogle af danmarks bedste dyrlænger

Så du kan få svar på dine spørgsmål