Vores nymfeparakit plukker fjer af sig under vingerne, kan det være mider?

Underkategori: Fugl
Tema: Sygdom, parasitter, neutralisering

2014-04-02 06:27:50
Spørgsmål indsendt af Dorthe Rye Rasmussen, Middelfart



Vores nymfeparakit på ca. 3-4 mdr., en meget livlig fugl, der får lov til at flyve frit, er nu begyndt at plukke små fjer af sig under vingerne. Vi ville så godt høre om det evt. kunne være mider eller om det ”bare er voksen fjerene, der kommer” og evt. hvad gør man?
Dorthe Rye Rasmussen, Middelfart



Svar fra brevkasse

Der kan være mange årsager til, at en fugl "piller sig selv". Det kan f.eks. være kedsomhed, men da fuglene omtalt i begge spørgsmål ikke sidder alene er dette formentlig ikke årsagen. Det er heller ikke unormalt at fuglene selv passer og plejer deres fjerdragt og derved piller slidte fjer af, så der kan komme nye fjer til.
 
I bladet Dansk Fuglehold nr. 3/96 har jeg under "Spørg dyrlægen" fundet et svar fra dyrlæge Knud Steensborg til et spørgsmål om en undulat der bider i sine fjer:
"Når det drejer sig om fugle, der sidder i flok - eller som er kommet fra en floksituation - skal man være meget opmærksom på infektionssygdomme f.eks. PBFD (Psittacine Beak and Feather Disease), polyomavirus og giardia (mave/tarminfektion). At flokkene ikke behøver at være store, kan jeg give et godt eksempel på:
En ejer havde haft to undulater i ca. to år. Pludselig begyndte den ene af klø sig helt vidt, Samtidig bed den i sine fjer. Diagnosen stillet på blodprøve og vævsprøve lød: PBFD. Forløb: Aflivning af begge fugle. Fra infektionstidspunkt til udbrud kan der gå flere år.
Ejere foreslår ofte selv, at det måske kan være lopper eller lus - et levn fra hunde- og katteverdenen. I fuglepraksis er det næste aldrig noget sådant. En sjælden gang ses den røde blodmide som problemet - en diagnose man nemt selv kan stille: Usædvanlig natteuro i buret. Lægger man et hvidt klæde over buret om natten, vil man om morgenen kunne se små, røde mider kravle rundt på det. Både fugle og omgivelser behandles.
Indvortes parasitter - rundorm - ses i en del tilfælde hos undulater, hvilket også kan udløse kløe."
Hvis problemet bliver større og diagnose ikke kan stilles ud fra ovennævnte kan jeg kun anbefale, at I tager kontakt til en dyrlæge.
Med venlig hilsen
Jan Mathiasen

Dyrebrevkassen

 
Stil et spørgsmål til vores dyrlæger

Helt gratis!

Skriv et spørgsmål
Vi har samlet nogle af danmarks bedste dyrlænger

Så du kan få svar på dine spørgsmål